1 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 3:36
No menu items!

Negocierile PNL-PSD-UDMR, la final. Liderii politici, așteptați luni la Cotroceni

spot_img

Echipele de negociere ale PNL, PSD și UDMR se vor reuni, duminică, de la ora 12.00, la Parlament, pentru runda finală a discuțiilor pe tema constituirii noului guvern. De altfel, luni, de la ora 12.00, președintele Klaus Iohannis a convocat partidele politice la consultări pentru desemnarea premierului. Primii așteptați la Cotroceni sunt liderii PNL, PSD și UDMR, care vor merge la discuții ca o coaliție, cu o singură propunere de premier. 

Duminică, liderii politici ai PNL, PSD și UDMR ar trebui să stabilească, potrivit declarațiilor oficiale date la finalul negocierilor de sâmbătă seară, cine va fi primul premier din sistemul de rotație PNL – PSD stabilit prin acordul politic agreat sâmbătă și, implicit, care va fi structura executivului prevăzută de același acord politic. 

După cum a precizat sâmbătă seară președintele PSD Marcel Ciolacu, prin acordul politic s-a stabilit, de principiu, că, atunci când PSD are premierul, se egalizează numărul de ministere, iar dacă premierul va fi de la PNL, atunci PSD va avea mai multe ministere. 

Ceva mai în detaliu legat de structura noului Executiv a intrat președintele UDMR, Kelemen Hunor care a declarat că formațiunea sa va păstra ministerele Dezvoltării, Mediului şi Sportului.

Cât despre structura exactă a viitorului Guvern, aceasta este stabilită deja, chiar dacă componența Executivului va fi anunțată oficial “zilele acestea”, după cum a anunțat, la finalul negocierilor de sâmbătă seară, premierul propus de PNL Nicolae Ciucă, cel care a și condus echipa de negociere a liberalilor. “Nu mai sunt ministere disputateConținutul pe ministere o să fie comunicat zilele următoare. Rămânem în coaliție cu toate partidele care au fost azi la negocieri“, a dat asigurări Ciucă atunci când a fost întrebat dacă Ministerul Dezvoltării rămâne la UDMR sau va fi mutat la PNL.

Raluca Dan