3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:37
No menu items!

TURCIA: Speculații despre un nou puci. Baza aeriană NATO, înconjurată de mii de polițiști. Erdogan trece Armata sub control civil

spot_img

O operaţiune de amploare a forţelor de ordine turce a avut loc la baza aeriană Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operaţiuni antiteroriste.

Aproape de miezul nopţii, peste 7.000 de politisti turci au înconjurat și au blocat accesul la baza aeriană Incirlik. Între timp, presa turcă speculează pe tema unei noi tentative de lovitură de stat, iar Guvernul de la Ankara a explicat că operațiunea este doar o simplă verificare a măsurilor de securitate.

Poliţia din Adana, oraşul la periferia căruia se află baza Incirlik, ar fi primit informaţii despre o posibilă nouă tentativă de puci, scrie cotidianul “Hurriyet”. Dar, ministrul turc pentru Afaceri Europene spune că este vorba doar de o inspecţie de securitate şi că nu s-a întâmplat nimic.

Desfăşurarea de forţe vine cu doar câteva ore înainte ca şeful Statului Major al Statelor Unite să ajungă în Turcia. Generalul Joseph Dunford va vizita şi baza Incirlik, unde sunt staţionate inclusiv bombe nucleare americane.

În același timp, președintele turc Recep Erdogan îşi continuă lupta cu armata, după puciul eşuat, pus în scenă de soldaţi acum două săptămâni. Erdogan a anunţat schimbări majore – forţele armate vor trece sub control civil. Cu alte cuvinte, armata, marina şi aviaţia vor răspunde de acum în faţa Ministerului Apărării, adică a Guvernului. Până acum, erau în subordinea directă a Statului Major, dar această structură a fost acuzată de implicare în lovitura de stat eşuată, iar mai mulţi dintre liderii ei au fost arestaţi.

De asemenea, actualele şcoli militare vor fi închise şi înlocuite cu o Universitate Naţională de Apărare, care va include academii pentru forţele terestre, navale, aeriene, dar şi pentru jandarmerie. Nu sunt uitate nici spitalele militare, care vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii, transmite digi24.ro.

R.D.