14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 17:40
No menu items!

Cod GALBEN și PORTOCALIU de caniculă. HARTA zonelor afectate

spot_img

Meteorologii au emis, duminică, două avertizări Cod galben și Cod portocaliu de caniculă, prima valabilă pentru duminică, iar cea de-a doua, pentru luni, 1 august.

Astfel, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cursul zilei de duminică, în cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei și local în Oltenia, valul de căldură va persista. Temperaturile maxime vor atinge 35- 36 de grade Celsius, iar la amiază disconfortul termic va fi mai accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități în aceste regiuni, dar pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Atenționarea meteorologică vizează județele Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Dâmbovița, Buzău, Prahova și Bucureștiul.

cod galben_caniculaÎn cursul zilei de luni, 1 august, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, cuprinzând sudul şi estul ţării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35 – 36 de grade C. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova, dar pe arii restrânse şi în zonele de câmpie şi podiş din regiunile intracarpatice, avertizează specialiștii ANM. 

Potrivit acestora, în după-amiaza zilei de luni, judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge local maxime termice de 37 – 38 de grade C, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade C şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

cod portocaliu

Începând din seara zilei de luni, 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul ţării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoţite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate şi va cădea grindină.

În după-amiaza zilei de marţi, 2 august, în sud-estul ţării vremea caniculară se va menţine, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35 – 36 de grade C.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că va actualiza prezentul mesaj.

R.D.