11 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 2:05

SUA trimit trupe în Irak și Siria. Premierul irakian nu este de acord

spot_img

Statele Unite vor trimite un contingent pentru operaţiuni speciale care va efectua misiuni în Irak şi Siria împotriva reţelei teroriste sunnite Stat Islamic, dar premierul irakian susține că armata se poate descura și singură.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, citat de BBC News online, a declarat că măsura este în coordonare totală cu guvernul Irakului.

Contingentul de reacţie rapidă pentru misiuni speciale urmează să ofere asistenţă serviciilor de securitate irakiene şi miliţiilor kurde. Unitatea specială va efectua misiuni militare punctuale, inclusiv pentru eliberarea ostaticilor şi pentru capturarea liderilor reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Șeful Pentagonului a mai spus că unitatea va putea efectua operaţiuni unilaterale şi în Siria, evidenţiind că nu va exista nicio colaborare cu regimul Bashar al-Assad, aflat la putere la Damasc şi vizat de atacuri ale insurgenţilor şi ale grupurilor teroriste.

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a declarat că nu este nevoie ca Statele Unite să trimită mai multe forţe speciale pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic, adăugând că Washingtonul ar trebui să ceară permisiunea Irakului pentru a face acest lucru.

Premierul irakian declara luni că Irakul “are suficienţi oameni şi hotărâre pentru a învinge Daesh (gruparea Stat Islamic)” singur.

O coaliţie formată din peste 60 de ţări şi condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.