15.4 C
București
duminică, 16 mai 2021 - 6:14

Serviciile secrete germane: Rusia se află în spatele unor atacuri cibernetice asupra Bundestagului

spot_img

Serviciul de informații interne al Germaniei – BfV a anunțat că are indicii conform cărora autoritățile ruse se află în spatele unei campanii de atacuri cibernetice sub numele de cod Sofacy/APT 28, care a avut ca țintă mai ales Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german.

Una dintre campaniile cele mai active și agresive ale momentului este campania Sofacy/APT 28. Biroul Federal pentru Protecția Constituției observă în această campanie indicii ale unui pilotaj statal rus, se menționează într-un comunicat emis de BfV.

”Atacurile cibernetice ale serviciilor ruse de informații fac parte din operațiuni de o anvergură internațională ce au ca obiectiv obținerea de informații strategice. Unele dintre aceste operațiuni s-au desfășurat pe o perioadă cuprinsă între 7 și 11 ani”, mai afirmă BfV.

Rețeaua informatică a Bundestagului a fost compromisă în mai anul trecut în urma unui atac cibernetic la care s-a folosit un program malware denumit Sofacy.

Serviciile de informații germane au făcut referire și la o așa-numită ‘campanie Sandworm’, al cărei obiectiv este ‘sabotajul cibernetic’.

Directorul BfV, Hans-Georg Maassen, a avertizeazat că spațiul cibernetic a devenit un front al războiului hibrid și a deschis noi canale de spionaj și sabotaj.

Securitatea informatică a instituțiilor guvernamentale, administrative, economice, științifice și de cercetare sunt amenințate ”în permanență”, iar cele mai vizate sunt elementele de infrastructură din energie și telecom, potrivit Reuters.

”Campaniile observate de BfV sunt orientate de obicei către obținerea de informații, adică spionaj. Dar acum serviciile de informații ruse par înclinate către sabotaj”, precizează Hans-Georg Maassen.

Publicația Der Spiegel a scris la scurt timp după respectivul atac cibernetic din mai 2015 că autoritățile germane dispun de ‘indicii clare’ că spionajul cibernetic rus se află în spatele atacului prin care s-a încercat accesarea bazei de date a Bundestagului, fără să ofere detalii despre surse.

T.S.