3 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 16:32
No menu items!

Primul vaccin anticovid în SUA: O asistentă de terapie intensivă, de culoare, din cartierul Queens

spot_img

O asistentă medicală de terapie intensivă a devenit prima persoană din Statele Unite care a primit noul vaccin Pfizer/BioNTech COVID-19 autorizat luni, numindu-l un semn că „vindecarea se apropie”, în timp ce numărul de decese cauzate de coronavirus din SUA se apropie de 300.000, relatează Reuters.

Sandra Lindsay, care a tratat unii dintre cei mai bolnavi pacienți cu COVID-19 de la începutul pandemiei, a primit vaccinul la Centrul Medical Evreiesc Long Island din districtul Queens din New York, un prim focar COVID-19 al țării, primind aplauze pe un flux live cu guvernatorul New Yorkului Andrew Cuomo.

„Nu s-a simțit diferit de administrarea vreunui alt vaccin”, a spus Lindsay. „Mă simt plină de speranță astăzi, ușurat. Simt că vine vindecarea. Sper că acest lucru marchează începutul sfârșitului unui moment foarte dureros din istoria noastră. Vreau să insuflu încrederea publicului că vaccinul este sigur. ”

Cuomo a postat pe Twitter o poză cu Lindsay, purtând o mască și privind cu fermitate în față, în timp ce un medic i-a injectat brațul și a spus că este prima americană care a fost vaccinată.

„Așa arată eroii”, a scris Cuomo.

La câteva minute după ce Lindsay a primit injecția, președintele Donald Trump a trimis un tweet: „Primul vaccin administrat. Felicitări SUA! Felicitări LUME!”

Vaccinul, dezvoltat de Pfizer Inc și partenerul german BioNTech SE, a câștigat vineri o autorizație de utilizare de urgență de la autoritățile de reglementare federale, după ce s-a constatat că este 95% eficient în prevenirea bolilor într-un studiu clinic amplu.

Primele 2,9 milioane de doze au început să fie expediate duminică la centrele de distribuție din întreaga țară, la doar 11 luni după ce Statele Unite au documentat primul caz de COVID-19.

De luni, Statele Unite au înregistrat peste 16 milioane de cazuri de COVID-19 și se apropiau rapid de limita grea a 300.000 de decese cauzate de virus.

„A fost o dimineață incredibilă. Este istoric”, a declarat dr. Leonardo Seoane, vorbind luni la un videoclip live, după ce a devenit unul dintre primii rezidenți din Louisiana care a primit vaccinul la Centrul Medical Ochsner din New Orleans, unde a condus unele dintre studiile clinice pentru împușcătura Pfizer.

PROVOCARE LOGISTICĂ

Primele transporturi americane de vaccin au plecat duminică de la instalația Pfizer din Kalamazoo, Michigan, ambalate în camioane cu gheață uscată pentru a menține temperatura necesară minus 70 Celsius (-94 Fahrenheit). Acestea au fost transportate la avioanele UPS și FedEx care așteptau pe aeroporturi din Lansing și Grand Rapids, începând un demers național de imunizare de o complexitate fără precedent.

Avioanele au livrat către huburile de încărcare UPS și FedEx din Louisville și Memphis, de unde au fost încărcate pe avioane și camioane pentru a fi distribuite în primele 145 din 636 de zone de stabilire a vaccinurilor din toată țara. Al doilea și al treilea val de transporturi de vaccinuri urmau să plece marți și miercuri către restul centrelor de vaccinare.

„Aceasta este cea mai dificilă lansare de vaccinuri din istorie”, a declarat luni chirurgul american Jerome Adams pentru Fox News.

„Vor fi, fără îndoială, sughițuri, dar am făcut totul de la nivel federal și am lucrat cu partenerii pentru ca să meargă totul cât mai bine posibil. Vă rog să aveți răbdare cu noi”, a spus Adams, adăugând că va obține serul cât mai curând posibil.