1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:16
No menu items!

Al treilea val de Covid-19 stârnește îngrijorări în Japonia și Coreea de Sud. Asia studiază, încă, efectele vaccinurilor

spot_img

Japonia și Coreea de Sud s-au confruntat luni cu creșterea cazurilor de coronavirus și frustrarea publicului din ce în ce mai mare, Japonia a suspendat un program de subvenții de călătorie controversat și Coreea de Sud a închis unele școli și a luat în considerare cele mai dure limitări de până acum, relatează Reuters.

Japonia a raportat mai mult de 3.000 de cazuri noi sâmbătă, încă un record pe măsură ce s-a instalat iarna, cu infecții care se înrăutățesc în Tokyo, insula nordică Hokkaido și orașul Osaka.

Dar Japonia, care a pus accent pe costurile economice, a evitat blocajele dure. A abordat primul său val de infecții în primăvară, cerând oamenilor să se abțină de la ieșire și ca întreprinderile să închidă sau să reducă programul de funcționare.

Guvernul a lansat, de asemenea, un program de subvenționare numit „Du-te în călătorie” pentru a încuraja turismul intern și a sprijini companiile, dar criticii au spus că încurajarea oamenilor să călătorească a contribuit la răspândirea infecțiilor.

Prim-ministrul Yoshihide Suga a exclus oprirea programului, invocând considerente economice, dar acest lucru s-a schimbat după ce sondajele de la sfârșitul săptămânii au arătat că sprijinul său a fost erodat în legătură cu gestionarea pandemiei.

Programul va fi suspendat la nivel național timp de două săptămâni de la 28 decembrie, a informat presa.

În Coreea de Sud, președintele Moon Jae-in se confruntă, de asemenea, cu ratinguri în scădere, deoarece noile focare arată că sistemul de prevenire a răspândirii infecțiilor e depășit.

Moon a avertizat cu privire la posibilitatea unor restricții mai stricte.

„Suntem cu spatele la perete”, a spus el. „Acesta este un moment crucial pentru a dedica toate capacitățile noastre de control al virusului și puterea administrativă pentru a opri coronavirusul.”

Coreea de Sud a raportat duminică un nou record zilnic de 1.030 de infecții, o mare îngrijorare pentru o țară de luni de zile susținută ca o poveste de succes, dar cu victime mult sub cele înregistrate în unele țări europene și Statele Unite, unde sunt lanaste vaccinuri.

Puține țări asiatice se așteaptă să primească cantități semnificative de vaccinuri împotriva coronavirusului în săptămânile următoare, deoarece gestionează programele de distribuție, acordă timp pentru a verifica efectele secundare ale inoculării în altă parte sau pentru a-și desfășura propriile studii în stadiu târziu.

În schimb, se bazează pe metodele care au ținut în mare măsură infecțiile sub control de luni de zile – înainte de accentuarea curbei, restricții de călătorie stricte, distanțare socială strictă și măști.

CÂTEVA VEȘTI BUNE

China, de exemplu, unde virusul a apărut în urmă cu aproape un an, a reușit să limiteze noile cazuri cu acțiuni dure și radicale.

Acesta a blocat o zonă de peste 250.000 de persoane după ce au fost confirmate o jumătate de duzină de cazuri în apropierea frontierei ruse din provincia Heilongjiang, a informat luni Associated Press.

Singapore, care a raportat doar o mână de cazuri locale în ultimele două luni, a declarat că diminuează restricțiile și va permite în curând să se adune până la opt persoane. De asemenea, a aprobat vaccinul Pfizer-BioNTech și a declarat că se așteaptă la primele fotografii până la sfârșitul lunii.

Noua Zeelandă, care a avut un succes deosebit în combaterea pandemiei, a declarat că a fost de acord să deschidă o „bulă de călătorie” cu Australia în primul trimestru al anului 2021.

Coreea de Sud a ordonat închiderea școlilor în capitala sa, Seoul și în zonele înconjurătoare și a avertizat că restricțiile pot fi ridicate la cel mai înalt nivel de fază 3, ceea ce ar însemna în esență o blocare pentru prima dată în a patra economie din Asia.

Luna trecută, guvernul a interzis petrecerile de la sfârșitul anului și a intensificat testele la peste 22.000 de persoane pe zi, comparativ cu aproximativ 16.000 pe zi în septembrie.

În Japonia, care speră să organizeze anul viitor Jocurile Olimpice de vară amânate, testele au rămas relativ scăzute, ajungând la aproximativ 50.000 într-o singură zi recent. Testarea la Tokyo, care are o capacitate de peste 60.000, este acum de aproximativ 9.000 pe zi.

„Dacă o țară sau o regiune face suficiente teste ar trebui să fie evaluată pe baza ratei de pozitivitate și nu pe numărul de teste”, a spus Fumie Sakamoto, manager de control al infecțiilor la Spitalul Internațional St Luke din Tokyo.

„Rata de pozitivitate pentru Tokyo este acum de peste 6%, așa că ar trebui să facem ceva mai multe teste pentru a reduce numărul”.

Sursa: Reuters