1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 2:10
No menu items!

Primele nume de miniștri pentru un viitor Guvern PSD-PNL

spot_img

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că alianța dintre PSD și PNL pentru guvernare ar trebui să dureze cel puțin până în 2024 și că premierii nu mai trebuie schimbați de câteva ori pe an. El a anunțat și pe cine ar putea propune PSD în viitorul Guvern cu PNL.

„Noi am luat decizia de a avea negocieri cu PNL, UDMR și minorități, asta nu înseamnă că în mod automat PSD intră la guvernare. Sunt mândru de stabilitatea PSD, de modul cum au decurs discuțiile în interiorul partidului. Este pentru prima dată când nu am fost sunat de președintele unei organizații pentru o funcție”, a spus Marcel Ciolacu, la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Șeful PSD a vorbit și despre modul în care ar trebui să fie împărțite ministerele într-un eventual guvern PNL-PSD-UDMR și a explicat că liberalii și social democrații trebuie să-și împartă ministerele Justiției și Finanțelor, pentru că sunt ministere avizatoare și altfel s-ar crea un dezechilibru.

„Dacă vrei să ai o construcție în care să nu păcălești nici una dintre părți, este normal ca unul dintre ministere să fie la un partid, celălalt la alt partid”, a spus el.

Ciolacu a spus că nu a fost luată o decizie dacă premierul va fi dat de PNL sau de PSD, dar că social-democrații vor merge cu „prima linie” a partidului în Guvern.

„S-a discutat despre domnul Rafila, este cel mai îndreptățit să preia acum ministerul Sănătății, altfel valul 5 ne va prinde nepregătiți”, a spus Ciolacu.

El i-a menționat de asemenea pe foștii premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, pe fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea și pe fostul ministru Vasile Dâncu.

Liderul PSD a precizat că premierul nu mai trebuie schimbat de mai multe ori pe an, dezvăluind că s-a discutat ideea de rocadă la un an şi jumătate, având în vedere că mai sunt 3 ani în care o eventuală coaliţie mai poate guverna.

„A fost o propunere de un an şi jumătate să fie un premier PNL şi un an și jumătate să fie premier PSD. E una din soluţii”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat ce va face dacă această alianță nu va funcționa, Marcel Ciolacu a afirmat: „Cred că de noi depinde cel mai mult dacă va funcționa sau nu. Dacă se va lua această decizie suntem obligați faţă de români ca această alianță să funcționeze până în 2024″.

                                                                                                                 Adina Silav