32.2 C
București
miercuri, 23 iunie 2021 - 18:54

Prețul gazelor va crește la 1 iulie. Factura va ustura la iarnă. Ministrul Energiei nu exclude o majorare cu 25%

spot_img

Ministrul Energiei Virgil Popescu apreciază că prețul gazelor naturale trebuie comparate cu anul 2019 și nu cu 2020 când cererea a fost foarte mică, iar prețul la fel, pe fondul pandemiei. Ministrul a mai spus în cadrul uni interviu la Digi 24 că cererea de gaz a crescut, pentru că economia a început să meargă și nu exclude o creștere a prețului la gazele naturale cu 20 chiar 25%

“Să nu uităm că în momentul când facem comparaţia 2021 faţă de 2020, indiferent că vorbim de gaz sau de energie electrică trebuie să gândim că vorbim de un an 2020 care a fost debut de pandemie, lockdown, consum foarte scăzut, preţuri foarte joase pentru că nu a fost cerere. Deci nu putem compara 2021 cu 2020 din punct de vedere al preţului. Preţul gazului la 1 iulie eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019. Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea Ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţi. Cred că preţul gazului natural o să ajungă la client la nivelul preţului din anul 2019 pentru că cererea de gaze iar a crescut, economia a început să meargă”, a afirmat ministrul Energiei, miercuri seară, la Digi 24.

Virgil Popescu a mai spus că prețul gazului, la iarnă l-ar putea chiar depăși pe cel din 2019. Majorările urmează să fie aplicate cu data de 1 Iulie.

„Cred că și ANRE, și Consiliul Concurenței, și ANPC trebuie să se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru că nu pot să stea în picioare”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat dacă o scumpire de 25 la sută este rezonabilă, dacă e în intervalul comparabil cu 2019, ministrul a spus că un asemenea preț ar fi un pic mai mare decât 2019. „E adevărat că în această vară, prețul gazului nu a scăzut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contră, s-a menținut la un nivel destul de mare din cauza creșterii foarte mare a consumului”, a menționat ministrul. „Eu nu pot să spun că 20 la sută este rezonabil. După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a adăugat Virgil Popescu.