12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 22:59

Premieră în Serbia. Justiția condamnă statul la plata unor daune pentru kosovari

spot_img

Justiția sârbă a dispus pentru prima dată ca statul să plătească daune familiilor unor civili kosovari, victime ale crimelor de război comise în 1999 în Kosovo de către o unitate specială a poliției, a anunțat vineri o asociație, citată de AFP.

“În verdictul său, tribunalul a ordonat Republicii Serbia să plătească suma de 25,9 milioane de dinari (aproximativ 210.000 de euro – n.r.) unui număr de 24 de apropiați a 14 victime”, a precizat, într-un comunicat, Fondul pentru Dreptul Umanitar (FHP), o organizație non-guvernamentală sârbă care a reprezentat aceste familii în instanță, relatează Agerpres.

ONG-ul a salutat decizia, însă și-a anunțat intenția de a face apel, susținând că “tribunalul trebuia să decidă să alinieze valoarea daunelor la normele prevăzute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.

De cealaltă parte, avocații care reprezintă statul sârb au precizat că au făcut deja apel împotriva deciziei.

Cinci polițiști sârbi, toți membri ai unității speciale “Scorpions”, au fost condamnați de justiția sârbă pentru uciderea a 14 albanezi, printre care femei și copii, și pentru rănirea altor cinci la Podujevo, în nordul Kosovo, la 22 martie 1999.

Masacrul de la Podujevo a avut loc în timpul bombardamentelor NATO menite a pune capăt operațiunilor forțelor sârbe împotriva separatiștilor albanezi.

După conflictul din 1998-1999, Kosovo a fost trecut sub administrarea ONU, apoi, în februarie 2008, și-a proclamat independența, nerecunoscută de Belgrad. Conflicul a costat viața a aproximativ 13.000 de persoane.

R.D.