17.6 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 18:20

OMS solicită renunţarea la vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. Vrea ca dozele să fie donate ţărilor sărace

spot_img

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut, vineri, statelor care doresc să înceapă vaccinarea anti-COVID-19 în rândul copiilor şi adolescenţilor să renunţe la aceste planuri şi să doneze statelor sărace dozele de vaccin, relatează agenţiile AFP şi DPA.

”Înţeleg de ce unele ţări vor să-şi vaccineze copiii şi adolescenţii, însă vă cer să vă gândiţi să renunţaţi şi să donaţi mai degrabă vaccinul Covax, sistemul internaţional instituit în vederea unui acces echitabil la vaccinuri”, a declarat directorul OMS.

El a subliniat că în prezent numai 0,3% din producţia mondială de vaccinuri anti-COVID-19 ajunge în ţările sărace şi există state cu venituri mici şi medii care nu şi-au vaccinat nici măcar personalul sanitar, în timp ce unele ţări se confruntă cu valuri epidemice explozive, în principal India, dar şi ţări vecine acesteia, precum Nepal sau Sri Lanka.

”Covid-19 a costat deja viaţa a peste 3,3 milioane de oameni, iar aşa cum merg lucrurile al doilea val al pandemiei va fi mult mai mortal decât primul”, a avertizat el.

Sistemul Covax a fost privat de o importantă proporţie de vaccinuri, pe care credea că le poate distribui în al doilea trimestru al acestui an. India, unde se produce cea mai mare parte a dozelor destinate Covax, a interzis exportul acestora, pentru a lupta împotriva exploziei pandemiei în ţară.

Franţa şi Suedia au donat câte 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford în vederea distribuirii prin Covax.

Elveţia ar putea să autorizeze în curând o donaţie de un milion de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford.