15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 9:44
No menu items!

Starea tehnică a autovehiculelor, luată la verificat. Sute de amenzi și mașini scoase din circulație pentru că erau pericol pe șosele

spot_img

Polițiștii rutieri din Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare și Timiș au acționat în cele 5 județe, pentru reducerea numărului accidentelor rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor. S-au aplicat 528 de sancţiuni contravenţionale, multe dintre ele pentru defecţiuni la sistemele de frânare, direcţie şi iluminat, dar şi pentru anvelope neconforme.

“Pentru reducerea accidentelor rutiere, pe parcursul acțiunii, a fost verificată starea tehnică a autovehiculelor, a sistemelor de frânare, a mecanismelor de direcție, a sistemelor de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante. De asemenea, au fost verificate instalațiile de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, existența și autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitatea și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate”, a precizat Poliția Română.

La autoturismele verificate, au fost vizate și sistemul de rulare (punți, roți, anvelope și suspensie), precum și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.

În ceea ce privește corectitudinea datelor din documentele prevăzute de lege, pe care conducătorii auto trebuie să le dețină, au fost verificate certificatele de înmatriculare și concordanța datelor înscrise în acestea cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia și deținerea certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală.

La acțiune, au participat polițiști rutieri care, în colaborare cu specialiști din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, au verificat 946 de autovehicule și au aplicat 528 de sancțiuni contravenționale.

Din totalul sancțiunilor contravenționale, 6 au fost aplicate pentru deficiențe ale sistemul de frânare, 4 pentru deficiențe ale mecanismului de direcție, 34 pentru deficiențe ale sistemului de rulare (anvelope), 43 pentru deficiențe ale instalațiilor de iluminare/semnalizare și 10 pentru aplicare folii neomologate sau tratamente chimice pe parbriz, geamurile laterale ori lunetă.

De asemenea, 34 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru alte deficiențe tehnice, 16 pentru neefectuarea în termen a inspecției tehnice periodice, 308 pentru alte abateri de la normele rutiere și 73 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru deficienţe periculoase la sistemul de frânare au fost reținute, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, 5 permise de conducere, iar, pentru deficienţe periculoase la mecanismul de direcţie, au fost reținute 4 permise de conducere. Pentru alte abateri, au fost reținute 6 permise de conducere.

Totodată, au fost retrase 123 de certificate de înmatriculare, dintre care 109 certificate de înmatriculare au fost retrase vehiculelor înmatriculate în România și 14 certificate de înmatriculare retrase vehiculelor înmatriculate în alte state.

Polițiștii rutieri au dispus, în 7 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de deficiențele tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.