3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 3:34
No menu items!

Marș pentru Trump, în ciuda pandemiei și a aparențelor. Biden își definitivează cabinetul

spot_img

Mii de susținătorii președintelui Donald Trump au mărșăluit, sâmbătă, la Washington DC, majoritatea fără să țină cont de măsurile de protecție împotriva covid, dar susținând acuzațiile de fraudă electorală. În timp ce o parte dintre plângerile președintelui în exercițiu au fost respinse de instanțe, Joe Biden se pregătește să-și anunțe cabinetul, relatează Reuters.

Trump a făcut puține progrese în instanțele judecătorești cu procesele sale și pentru prima dată vineri a părut că are îndoieli cu privire la perspectivele sale, spunând reporterilor „timpul va decide” cine ocupă Casa Albă de la ziua inaugurării, pe 20 ianuarie.

Susținătorii lui Trump purtători de steaguri, unii scandând „Opriți furtul!” și „Suntem campioni!”, urmau să se îndrepte, sâmbătă, spre clădirea Curții Supreme a SUA.

Demonstrațiile de la Washington și alte orașe au prezentat un amestec de susținători ai președintelui, inclusiv personalități conservatoare, precum și membri ai grupului de extremă dreaptă Proud Boys și miliția Oath Keepers într-o manifestare publică de sprijin pentru efortul lui Trump de a rămâne la putere.

Convoiul oficial al lui Donald Trump a condus încet printre mulțimi în drum de la Casa Albă la terenul său de golf din Sterling, Virginia. Suporterii care fluturau steagul au scandat „SUA!” și „Încă patru ani!” în timp ce mașinile treceau pe lângă ei. De pe margine, manifestanții anti-Trump au fluturat semne, inclusiv „Am votat – Ești concediat”.

În momentul în care au început marșurile, Biden a declarat reporterilor din Delaware că se apropie mai mult de a-și forma cabinetul.

Organizatorii au dat mitingurilor pro-Trump diferite nume, printre care Million MAGA March, March for Trump și Stop the Steal. MAGA este un acronim pentru sloganul campaniei Trump „Make America Great Again”. Trump și-a postat pe Twitter sprijinul.

Protestând împotriva marșurilor, adversarii de pe rețelele de socializare au căutat să creeze confuzie inundând hashtagurile #MillionMAGAMarch și #MarchforTrump cu fotografii de clătite. Unele grupuri de stânga au planificat contramanifestații la Washington și alte orașe.

Biden și-a consolidat victoria vineri, deoarece rezultatele Edison Research au arătat că a câștigat Georgia, oferindu-i un număr final de 306 voturi la Colegiul Electoral, cu mult peste cele 270 necesare pentru a fi ales președinte și peste cele 232 ale lui Trump.

Cele 306 de voturi au fost egale cu victoria înregistrată de Trump, din 2016 asupra lui Hillary Clinton, pe care la acea vreme a numit-o „alunecare de teren”.

Trump a apărut pe scurt aproape să recunoască probabilitatea să părăsească Casa Albă în ianuarie, în timpul conferinței despre răspunsul la coronavirus la un eveniment de la Casa Albă vineri.

Această administrație nu va fi închisă. Sperăm că, ce se întâmplă în viitor – cine știe ce administrație va fi? Cred că timpul ne va spune”, a spus Trump în primele sale replici publice de când Biden a fost proiectat drept câștigător al alegerilor.

Odată cu clarificarea rezultatelor alegerilor, Trump a discutat cu consilierii posibile inițiative media și apariții care l-ar ține în centrul atenției înainte de o posibilă candidatură la Casa Albă din 2024, au spus asistenții.

Trump a refuzat să-i acorde lui Biden facilitățile de preluare a administrației, în timp ce oficialii electorali de stat nu raportează nicio neregulă gravă.

Un tribunal de stat din Michigan a respins vineri o cerere din partea susținătorilor lui Trump de a bloca certificarea voturilor din Detroit, care a mers puternic în favoarea lui Biden. Și avocații pentru campania lui Trump au renunțat la un proces în Arizona după ce numărul de voturi final de acolo l-a făcut discutabil.

Oficialii federali de securitate electorală nu au găsit nicio dovadă că vreun sistem de vot a șters, a pierdut sau a schimbat voturile, „sau a fost în vreun fel compromis”, au declarat două grupuri de securitate într-o declarație publicată joi de agenția principală de securitate cibernetică din SUA.

Pentru a câștiga un al doilea mandat, Trump ar trebui să răstoarne conducerea lui Biden în cel puțin trei state, dar până acum nu a reușit să producă dovezi că ar putea face acest lucru în oricare dintre ele.

Statele se confruntă cu un termen limită de 8 decembrie pentru a confirma rezultatul alegerilor și pentru a nominaliza alegătorii pentru Colegiul Electoral, care va alege oficial noul președinte pe 14 decembrie.

Refuzul lui Trump de a accepta înfrângerea a blocat tranziția oficială. Agenția federală care eliberează finanțarea unui președinte ales, Administrația Serviciilor Generale, nu a recunoscut încă victoria lui Biden, refuzându-i accesul la spații și resurse de birouri federale.

Biden, care se va întâlni sâmbătă cu consilieri cu privire la tranziție în statul său natal Delaware, a continuat procesul, identificând prioritățile legislative, revizuind politicile agențiilor federale și pregătindu-se să ocupe mii de locuri de muncă în noua administrație.

Democratul a făcut o plimbare cu bicicleta sâmbătă dimineață împreună cu soția sa Jill și câțiva agenți ai serviciilor secrete la Parcul de stat Cape Henlopen din Delaware. Un reporter a strigat „Ești mai aproape de a lua o decizie de cabinet?” Biden a răspuns: „Da” în timp ce trecea pe jos.