4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022 - 3:31
No menu items!

Marea Britanie presează Whatsapp să renunțe la criptarea mesajelor

spot_img

Nivelul criptării mesajelor trimise prin aplicaţii ca Whatsapp le oferă „teroriştilor un loc secret unde să poată comunica”, susține Amber Rudd, ministrul britanic de interne, după ce autoritățile britanice au precizat că au informații potrivit cărora autorul atacului de la Londra ar fi trimis un mesaj prin Whatsapp chiar înainte de atentat.

Presa britanică a relatat că autorul atacului terorist de la Londra a transmis un mesaj criptat prin Whatsapp cu puţin timp înainte de a comite atentatul soldat cu patru morţi şi zeci de răniţi. Potrivit BBC, până acum, autorităţile nu au reuşit să afle conţinutul mesajului.

Este „complet inacceptabil, nu ar trebui să existe un loc unde teroriştii să se poată ascunde. Trebuie să ne asigurăm că organizaţii ca Whatsapp, şi mai sunt multe altele la fel, nu oferă teroriştilor un loc secret unde să poată comunica între ei”, a declarat ministrul britanic de interne, duminică, la emisiunea Andrew Marr de la BBC.

„Trebuie să ne asigurăm că serviciile noastre de informaţii au capacitate de a soluţiona situaţii precum mesajele criptate de Whatsapp”, a adăugat oficialul britanic.

Fiecare atac confirmă din nou rolul pe care internetul îl joacă ca mediu de propagare pentru incitarea la violenţă şi răspândirea ideologiei extremiste de toate tipurile„, a mai declarat Amber Rudd.

„Avem nevoie de ajutorul companiilor de social media, Google, Twitter, Facebook şi altele din întreaga lume”, a adăugat ministrul britanic.

Scotland Yard a anunţat sâmbătă că autorul atacului ar fi acţionat de unul singur, însă va depune toate eforturile necesare pentru a afla dacă a fost influenţat de propaganda teroristă.

Este posibil „să nu aflăm niciodată de ce a făcut asta”, a mai indicat Serviciul de Poliţie Metropolitană din Londra.

R.D.