12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:45

Klaus Iohannis, criticat diplomatic de ministrul de externe pentru numirea fiului lui „Ilie Gigacalorie” ca ambasador

spot_img

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a criticat cu diplomație decretele președintelui Klaus Iohannis de numire a unor ambasadori, printre care se află șeful Cancelariei Prezidețiale, Dan Mihalache, dar și fiul unui bun prieten din Sibiu.

Lazăr Comănescu consideră că este nevoie de o reducere „substanţială” a numărului de detaşări în instituţia pe care o conduce, arătând că această practică nu este de natură să îi stimuleze pe tinerii diplomaţi să facă performanţă. „Exceptând anul trecut, de opt ani de zile nu s-au mai organizat concursuri de admitere în MAE pentru diplomaţi. (…) E nevoie şi de o dimensiune importantă de reîmprospătare. Încet, dar sigur (…) e bine să reducem substanţial dimensiunea detaşărilor în MAE. Sunt zone, categoric, în care e nevoie de oameni care să vină din alte instituţii, dar sunt şi multe locuri în MAE, posturi diplomatice ocupate de oameni veniţi prin diverse formule (…). Când el vine şi lucrează şi stă de dimineaţa până seara, aceşti tineri când văd că vine altă lume din afară şi pleacă direct la post … astea nu sunt lucruri de natură să stimuleze interesul pentru o muncă de o performanţă cât mai înaltă şi pentru a veni în MAE”, a spus Comănescu, la Digi 24. 

Ministrul a precizat că este nevoie de oameni de înaltă competenţă profesională, care să performeze, să aibă capacitate de efort şi de a face faţă unor situaţii complexe.

Președintele Klaus Iohannis a propus, săptămâna trecută, 19 ambasadori. Cei mai mulți sunt diplomați de carieră, dar printre ei se află și oameni din preajma președintelui. Dan Mihalache, propus pentru Londra, este șeful Cacelariei Prezidențiale, iar Mihai Alexandru Grădinar, propus pentru Copenhaga, este fiul fostului director al SC Energie Termică (subordonată Primăriei Sibiu), Ilie Grădinar, supranumit „Ilie Gigacalorie”, acum un afacerist cunoscut în Sibiu și apropiat al actualului președinte.

Valeriu Motoc