1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:03
No menu items!

Închisoare până la 3 ani pentru arderea ilegală a deșeurilor

spot_img

Arderea ilegală a deșeurilor ar putea fi pedepsită cu închisoarea. Senatorul USR Dragoș Popescu a depus, joi, o inițiativă legislativă care înăsprește sancțiunile în legislația de mediu.

Conform inițiativei, îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor devine infracţiune şi se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat, din 2019 până în prezent, peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale, în București și Ilfov. Poliția Județeană Ilfov raportează 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 6 sancțiuni aplicate și 2 dosare penale, doar pentru arderi de cabluri și cauciucuri.

”Arderile ilegale de cabluri, cauciucuri și alte materiale pentru recuperarea metalelor au atins dimensiuni industriale. Aerul este poluat zilnic cu compuși periculoși, malurile râurilor sunt pline de deșeuri, iar deversarea de ape reziduale în lacuri și râuri se face fără pic de frică, din ce în ce mai frecvent indici de poluare depășesc, în unele cazuri, de 5 – 6 ori nivelurile stabilite prin lege. Trebuie să înțelegem că ori luăm măsuri drastice imediat, ori ne asumăm otrăvirea lentă a oamenilor din multe zone”, a declarat Dragoș Popescu, inițiatorul proiectului de lege.

Un studiu citat de inițiator, realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor rezultați din arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului.

                                                                                                                 Adina Silav