19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:01
No menu items!

Un medic din Bihor ar fi luat mită de 334 de ori pentru a da certificate de invaliditate

spot_img

Un medic din Bihor a fost trimis în judecată, fiind acuzat că ar fi luat mită de 334 de ori, într-o singură lună, de la persoane care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea unor astfel de decizii sau prelungirea concediilor medicale.

Potrivit DNA, Ana Guț, la data faptelor medic expert al asigurărilor sociale, angajată a Casei Județene de Pensii Bihor – Serviciul de expertiză medicală a capacității de muncă, este acuzată de luare de mită în formă continuată. Alături de aceasta mai sunt cercetate alte patru persoane, pentru complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că Ana Guț ar fi primit, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, sume de bani (în valoare de 51.970 lei și 3.330 euro), care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, respectiv în legătură cu întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).

DNA precizează că de situația menționată a profitat și Violeta Coșa, care în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, în calitate de asistent medical, angajată la cabinetul medicului Ana Guț, ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu și, de asemenea, ar fi primit de la Guț sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din banii primiți de medic în mod necuvenit.

Cu asistenta Coșa procurorii au încheiat, în prezența avocatului, un acord de recunoaștere a vinovăției, aceasta mărturisind comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (36 acte materiale) și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (23 acte materiale). Acordul prevede o pedeapsă de doi ani și opt luni închisoare cu suspendare.

DNA mai arată că, în acest dosar, au fost identificați 14 intermediari, persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe Ana Guț să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale.

Dintre aceștia, patru au fost trimiși în judecată.

Cu 10 inculpați, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reținute în sarcina acestora și au solicitat încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, au fost încheiate acorduri pentru pedepse cuprinse între doi ani și doi ani și șapte luni închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani (2.427.255 de lei identificate la perchezițiile domiciliare) și asupra acțiunilor / instrumentelor financiare / bunurilor puse sub sechestru.

                                                                                                                    Adina Silav