19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:16
No menu items!

Deputat UDMR: 1 Decembrie este zi de doliu pentru comunitatea maghiară din România

spot_img

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a publicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care declară că  pentru comunitatea maghiară din Transilvania, 1 Decembrie nu oferă niciun motiv de sărbătoare, ba chiar reprezintă  o zi de doliu național. Acesta a alăturat postării și o imagine cu „1 decembrie” pe un fundal negru.

Kulcsar Terza susține că revendicările comunității maghiare nu au fost îndeplinite și de aceea vede ca pe o normalitate să considere zi de doliu, Sărbătoarea Națională a României.

„Având în vedere că în România este sărbătoare națională la 1 decembrie 1918, ziua Adunării Generale de la de la Alba Iulia, trebuie să declarăm din nou că această zi nu dă niciun motiv pentru comunitatea noastră națională maghiară din Transilvania să sărbătorească și o considerăm o zi de doliu, atâta timp cât revendicările noastre bazate pe drepturile asociate cu „libertatea națională deplină” nu sunt îndeplinite”, a scris Kulcsar Terza Jozsef, în mesajul publicat pe Facebook.

„Libertate națională deplină pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, mai scrie deputatul UDMR.

Deși sușine că respectă sărbătorile celorlalți, Kulcsar Terza se contrazice prin această postare, făcând contrariul.

„Respectăm sărbătorile celorlalți, dar ne așteptăm ca România, care se definește ca stat de drept, să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut acum mai bine de o sută de ani și să garanteze drepturile minorității naționale maghiare care trăiesc în teritoriul său”, a mai declarat acesta.

Deputatul UDMR mai expplică, în aceeași postare, că maghiarii din Transilvania nu pot fi obligați să sărbătorească ziua de 1 Decembrie, din cauza deficiențelor comunității maghiare în toate domeniile vieții.

Atâta timp cât maghiarii din Transilvania nu sunt liberi să-și folosească limba maternă și propriile simboluri în toate domeniile vieții, atâta timp cât există încă deficiențe serioase în utilizarea limbii materne în educație, administrație și justiție, nu putem fi forțați să sărbătorim 1 decembrie”, a spus deputatul Partidului Civic Maghiar, intrat în Parlament pe lista UDMR.

„În calitate de cetățeni maghiari care respectă legile țării, avem o cerere legitimă ca România să recunoască minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul său ca factor de formare a statului și să garanteze în Constituția lor deplina libertate națională, așa cum a fost promis în Declarația de la Alba Iulia din 1918”, a adăugat Kulcsar Terza Jozsef.