11 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 1:32

DNA cere din nou arestarea lui Dan Șova

spot_img

Procurorii DNA cer din nou reținerea și arestarea senatorului PSD Dan Șova, într-un nou dosar privind infracțiunea de trafic de influență.

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi, l-a sesizat pe procurorul general al României, Tiberiu Nițu, pentru ca acesta să ceară preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Coman Şova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Şova ar fi pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană, denunţătoare în cauză, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al Centralei de Energie Termică (CET) Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună. De altfel, Mihai Bălan a fost reținut, joi, de procurorii DNA pentru abuz în serviciu.

Concret, spun procurorii, Dan Șova i-a spus denunțătorului că îi poate asigura încheierea unui contract de asistență juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Șova a pretins 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistență juridică ce urma să se încheie între CET Govora și casa de avocatură respectivă.

În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora și societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de 1 an, iar obiectul acestuia se referea la activități juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora.

În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocați a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activitățile de asistență juridică prestate în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012. În aceeași perioadă, Dan Șova a încasat de la societatea de avocați suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasați în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puțin timp după ce societatea de avocați încasa banii de la CET Govora.

În luna decembrie 2012, contractul de asistență juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcția de director general al CET, dar, în luna martie 2013, acesta a revenit în funcție.

În cursul lunii mai 2013, între CET Govora și aceeași societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistență juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de 1 an. În perioada contractuală, Dan Șova ar fi încasat comisionul pentru în total 40.000 euro. Cercetările efectuate în cauză au evidențiat faptul că cea mai mare parte a banilor primiți de senator a fost orientată în mod direct către stingerea unei datorii provenite din obligațiile sale de cumpărător al unui imobil situat în București.

În urma acestor operațiuni, CET Govora a fost păgubită cu 1.301,410 lei.

Andrei Tudor