15 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 14:12
No menu items!

Cine este Liviu Vasilescu, noul șef al Poliției. Apropiat al Laurei Kovesi și protector al unor polițiști acuzați de abuzuri și fraternizare cu interlopii

spot_img

Chestorul Liviu Vasilescu – fost șef al Direcției de Operațiuni Speciale și al Direcției Arme și Muniții din Inspectoratul General al Poliției Române – a fost numit șef al Poliției Române. Decizia prin care Vasilescu a fost numit inspector general cu rang de secretar de stat, semnată de premierul Viorica Dăncilă, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial.

Liviu Vasilescu ajunge astfel să conducă Poliția Română, în plin scandal legat de tragediile de la Caracal și de relațiile apropiate dintre polițiștii locali și interlopi, în condițiile în care în trecutul acestuia se regăsesc acuzații grave, legate de protecția acordată unor șefi din poliție care au fraternizat cu interlopii, au comis abuzuri și fapte de corupție. 

Până la această oră, ministrul interimar al afacerilor interne, Mihai Fifor, nu a oferit public precizări legate de propunerea făcută premierului de a-l numi pe controversatul Liviu Vasilescu la conducerea Poliției Române. 

Pentru că, dincolo de faptul că Direcția de Operațiuni Speciale, condusă de Liviu Vasilescu, l-a scăpat printre degete pe fugarul Sebastian Ghiță, acesta este unul dintre cei mai controversați șefi din Poliție, care – în ciuda tuturor acuzațiilor care i-au fost aduse de-a lungul timpului și care i-ar fi putut atrage oricărui polițist simplu dosare penale – a scăpat, de fiecare dată, basma curată. Motivul: s-a bucurat permanent de protecție, spun surse judiciare.

Iar unul dintre cei mai importanți protectori ai lui Vasilescu a fost, în mandatele sale la șefia Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a colaborat strâns cu Liviu Vasilescu mai ales după decizia Curții Constituționale a României prin care SRI a fost scos din anchetele penale, fiind înlocuit de DOS care se ocupa de interceptarea, filajul și supravegherea operativă a celor acuzați în dosarele DNA. 

Apropierea de Kovesi și protecția acordată de fostul șef al Poliției Române, Bogdan Despescu – schimbat din funcție în urma scandalului legat de polițistul – pedofil –  l-au ajutat pe Liviu Vasilescu să scape nesancționat după ce DOS a ratat supravegherea lui Sebastian Ghiță care s-a refugiat în Serbia. 

CITEȘTE ȘI:

DESPESCU ȘTIA DE AGRESIUNEA COMISĂ DE POLIȚISTUL-PEDOFIL ÎN 2016

CIUVICĂ: DESPESCU, PROTECTORUL PEDOFILULUI. TUDOSE, PROTECTORUL PROTECTORULUI PEDOFILULUI

MINISTRUL DE INTERNE ÎI CERE PREMIERULUI DEMITEREA ȘEFULUI POLIȚIEI, BOGDAN DESPESCU. ȘEFUL DGA, PROPUS INTERIMAR

Vasilescu a beneficiat, însă, de protecția superiorilor și anterior, în perioada 2012-2013, când a fost acuzat că i-a acordat, la rândul său, protecție fostului șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj, Salvador Caragea – acuzat de abuzuri, șantaj, corupție și legături cu lideri ai clanurilor interlope locale. 

CITEȘTE ȘI: „PETE PE EPOLEȚI” (III). ȘEFUL IPJ GORJ, SALVADOR CARAGEA, ACUZAT DE ABUZURI, ȘANTAJ, CORUPȚIE ȘI LEGĂTURI CU INTERLOPII, ACOPERIT DE ȘEFII POLIȚIEI

De altfel, în 2013, în plin scandal legat de “afacerile ilegale” ale lui Salvador Caragea, Liviu Vasilescu a fost surprins petrecând alături de acesta, dar și de alți polițiști și magistrați locali și de fostul șef al SRI Gorj, colonelul Cătălin Peptan, într-un local din Gorj. 

Jurnaliștii din Gorj arătau că Liviu Vasilescu, șeful DOS la acea dată, era bun prieten cu Salvador Viorel Caragea (lucru confirmat și de prezența lui Vasilescu la petrecerea organizată de Caragea). Iar cheful a avut loc în restaurantul unei familii apropiate de Traian Băsescu, președintele României la acea dată. 

CITEȘTE ȘI: PETE PE EPOLEȚI (IV). ȘEFUL IPJ GORJ CHEFUIEȘTE CU JUDECĂTORI ȘI CU FOSTUL COMANDANT AL SRI GORJ. CHEFUL, ÎN RESTAURANTUL UNEI FAMILII APROPIATE LUI TRAIAN BĂSESCU. FOTOGALERIE

În ciuda probelor, evidențelor și a nenumăratelor plângeri penale formulate pe numele său, Salvador Viorel Caragea fusese “spălat” de două ori de Direcția Control Intern (DCI) a Inspectoratului General al Poliției, care făcuse verificări la Gorj atât în mandatul de șef al Poliției al lui Liviu Popa, cât și în mandatul lui Petre Tobă

Care a fost rezultatul primului control? Nu doar că Salvador Caragea nu a fost deranjat cu vreo sancțiune, dar rapoartele subalternilor săi, care-l incriminau, au ajuns de la Direcția Control Intern pe masa lui… Caragea. La fel și în cazul celei de-a doua verificări: nicio sancțiune pentru Caragea.

Și nicio sancțiune, evident, nici pentru amicul său Liviu Vasilescu. 

Sursa Zilei a prezentat pe larg o parte dintre abuzurile de care era acuzat Salvador Caragea, dar și documente care arătau relațiile acestuia cu interlopii locali. Detalii AICI. 

Raluca Dan