6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 1:29
No menu items!

Dăncilă l-a eliberat din funcţie, la cerere, pe agentul guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, care a acuzat că a fost ameninţat în cauza Kovesi vs. România

spot_img

Premierul Viorica Dăncilă a decis eliberarea, la cerere, a lui Viorel Mocanu din funcţia de agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Decizia a fost publicată, miercuri, 21 august, în Monitorul Oficial.

Viorel Mocanu a anunţat la începutul lunii august că urmează să demisioneze, pe fondul unei anchete a DNA cu privire la mai multe dosare la CEDO, printre care şi cel în care Liviu Dragnea a contestat condamnarea din dosarul Referendumului. Mocanu a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că a fost ameninţat în cauza Kovesi vs. România. Viorel Mocanu a pus la dispoziţia DNA informaţiile soliciate, însă în cele din urmă a depus şi o plângere penală la Secţia pentru investigare infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO, Mocanu afirmă că a reclamat la SIIJ inclusiv faptul că ar fi fost ameninţat de un procuror, care a recunoscut că demersul procurorilor anticorupţie are mai puţină legătură cu cauza Dragnea vs. România şi mai multă cu cauza Kovesi vs. România. Potrivit lui Viorel Mocanu, DNA a trimis, în ultimele două luni, în fiecare săptămână câte o adresă la MAE, cel mai probabil fiind vizate fapte de abuz în serviciu, deşi nu s-a comunicat nimic pe această temă.

“Ei au luat iniţial dosarul lui Dragnea, pe urmă şi-au dat seama că au o problemă, că fiind al lui Dragnea nu e în regulă, că trebuie să extindă, să nu pară politic. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat când eu trebuia să fac concluziile în dosarul Kovesi. Coincidenţă stranie. Problema e că eu concluziile în dosarul Dragnea le-am trimis în 11 martie, iar ei au venit şi mi-au cerut documente pe această temă tocmai în 4 iunie. Ulterior mi-au cerut mai multe dosare. Ei nu vor să ţină cont şi nici nu cunosc regulamentul, pentru că mi-au cerut documente pe care le-a mai dat. De asta zic că totul e şicanatoriu. Nu m-au spus nimic oficial, am vorbit cu ei la telefon, le-am zis că merg acolo ca să-i lămuresc, să înţeleagă cum e procedura la noi”, a declarat Viorel Mocanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

Agentul guvernamental contrazice şi informaţiile apărute în presă potrivit cărora ar fi schimbat apărarea în cazul Dragnea pentru a da dreptate reclamantului.

“Nu am dat deloc dreptate petentului. Am spus să se respingă cele reclamate de el, unele fiind tardive, altele fiind nefondate. Ce am făcut a fost să răspund unor critici cu privire la o scrisoare pe care celălalt coagent nu o folosise, de la CSM, nişte hotărâri ale unor colegii de conducere şi două decizii ale CCR. Cam acesta este conţiuntul adresei. Ei oricum nu pot să-mi oprească demersurile. Conform art. 39 din Convenţie, eu pot să mă împac oricând, Curtea stă la dispoziţia părţilor pentru soluţionarea amiabilă în orice moment. Deci şi dacă ar fi fost să schimb poziţia, e legal, pentru că îmi permite regulamentul Curţii. Pe lângă faptul că există imunitatea şi Curtea spune clar că în relaţia cu ea nu poate să interfereze niciun alt organ al statului. Dacă nu mă laşi să fac apărarea, desfiinţăm agentul. Îl mutăm la DNA, să ne spună ei dacă e bine”, mai explică Viorel Mocanu.

Dincolo de indiciile pe care Viorel Mocanu le menţionează, pentru a dovedi legătura demersului DNA cu apărarea în cauza Kovesi vs. România, agentul guvernamental relatează şi un episod petrecut la MAE, cu un procuror care i-a transmis să aibă grijă în întocmirea apărării.

“Eu am interacţionat cu un procuror care mi-a zis-o verde în faţă. Când mi-au cerut cauza Dragnea, am vorbit aici la MAE cu el şi i-am zis: ‘Dom’le, e o falsă problemă cea pe care o ridici. De fapt, pe tine te interesează de ce am formulat acele concluzii în cazul Kovesi şi de ce am recuzat-o pe madam Motoc. Sunt convins că lucrurile de aici au pornit, de aici mi se trage.’ Şi el mi-a zis verde în faţă: ‘Da, aveţi grijă cu poziţia pe care o aveţi în această cauză.’ Eu am reclamat la SIIJ aceste probleme. Eu i-am lăsat cât i-am lăsat, dar am văzut că se îngroaşă gluma. Mie mi-a paralizat toată activitatea. Îmi dau câte o adresă în fiecare vineri. În ultima adresă îmi cer din nou să le dau un memorandum intern, mi-l indică cu număr şi dată, şi ce a stat la baza lui. În condiţiile în care am trimis deja dosarul integral din prima. Îmi cer încă o dată acelaşi document doar de dragul de a comunica. Ei au încercat să-mi ia şi declaraţie în forma asta, prin solicitarea de diverse explicaţii. Eu a refuzat să dau declaraţii în forma asta. Le-am dat documentele. Spune-mi ce cercetezi şi după aceea îţi ofer şi eu declaraţia. Eu am senzaţia că nu citeşte nimeni ce le trimit. Mi s-a transmis că de ce mi-am permis să le fac plângere la SIIJ, că trebuia să aştept să văd ce soluţie dau ei şi după aia dacă am ceva să mă plâng”, a mai declarat Viorel Mocanu.

Valeriu Motoc