3.1 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 17:08
No menu items!

China devansează SUA și lansează cu succes prima sa misiune pe Marte

spot_img

Nava spațială a Chinei este pe drum spre Marte, după ce a fost lansat[ cu succes din Insula Hainan din sudul Chinei. Misiunea – numită Tianwen-1, care înseamnă „întrebări către cer” – este prima încercare a țării de a ateriza pe planeta roșie, scrie presa internațională.

Lansarea pecetluiește o eră globală în explorarea spațiului profund: Emiratele Arabe Unite și-au lansat orbita Hope la începutul acestei săptămâni, iar roverul Perseverance din Statele Unite va fi lansat săptămâna viitoare.

Agenția spațială chineză a spus că racheta a purtat sonda timp de 36 de minute înainte de a o plasa cu succes pe calea de buclă care o va duce dincolo de orbita Pământului și, în cele din urmă, pe orbita mai îndepărtată a lui Marte în jurul soarelui.

Liu Tongjie, purtătorul de cuvânt al misiunii, a declarat într-un briefing de presă că lansarea a fost un „pas-cheie al Chinei spre marș spre un spațiu mai profund.” El a spus că scopul Chinei nu era să concureze cu alte țări, ci să exploreze pașnic universul.