0.8 C
București
duminică, 16 ianuarie 2022 - 21:06
No menu items!

Certificatul verde va include și testarea

spot_img

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a transmis, miercuri, la finalul ședinței de guvern, că testarea pentru COVID-19 va fi inclusă în certificatul verde. În privința măsurilor de relaxare din perioada următoare, Rafila a declarat că aceastea reprezintă “primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul operatorilor economici cu autoritățile”. “Ne dorim ca acest trend descendent să continue cât mai mult timp și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri”, a mai spus ministrul. 

“Aceste măsuri luate de Guvernul României trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul operatorilor și angajatorilor economici cu autoritățile. Consecințele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat și această încredere. Această deschidere din partea Guvernului României se datorează interesului ca în România viața să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ne dorim ca acest trend descendent să continue cât mai mult timp și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila.

“Acum ne aflăm pe un trend descendent, iar pentru asta trebuie să înțelegem că trebuie să respectăm regulile. Decât să avem măsuri dure pe care nu le respectăm, e mai bine să avem o relaxare cu respectarea regulilor. În paralel, ne pregătim și cu noua tulpină Omicron. (…)Avem patru zile – 24 -25 decembrie și 31 decembrie și 1 ianuarie 2022 – în care manifestările publice pot fi organizate: asta nu înseamnă că trebuie să le transformăm în vectori de transmitere a infecției“, a explicat ministrul Sănătății.

Mai mult, formularul de localizare al pasagerilor va deveni obligatoriu și în România, a anunțat, ieri, Alexandru Rafila.

“Ieri am fost la reuniunea miniștrilor Sănătății din UE și, dincolo de îngrijoarea legată de noua tulpină Omicron, care recomandă statelor membre instensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea de către toate statele membre a acelui formular de localizare al pasagerilor. Va deveni obligatoriu în cadrul UE și e bine ca noi să operaționalizăm acest lucru, până pe data de 20 decembrie“, a mai Rafila. 

Raluca Dan