-1.9 C
București
luni, 24 ianuarie 2022 - 14:25
No menu items!

Premierul Ciucă cere pregătirea spitalelor pentru valul 5. Ministrul Sănătații: Măsurile ușor relaxate trebuie respectate cu strictețe

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, miercuri, în şedinţa de Guvern, pregătirea spitalelor pentru valul 5 al pandemiei. Alexandru Rafila a afirmat că măsurile relaxate de Sărbători trebuie respectate cu strictețe. „Trebuie să fie foarte clar că nu putem avea niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor”, a spus Rafila.

”Este foarte important tot ceea ce înseamnă pregătirea întregului ansamblu de servicii medicale oferte populaţiei, este nevoie să identificăm de acum ceea ce avem nevoie pentru valul 5, să demarăm toate elementele de contract, asigurarea medicamentelor şi serviciilor medicale în ATI şi dacă există posibilitatea, şi trebuie să existe, să îmbunătăţim tot ceea ce reprezintă ansamblul de măsuri”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a adăugat că subiectul celor trei spitale regionale trebuie să reprezinte un punct prioritar pe agenda Ministerului Sănătăţii.

”Pentru Iaşi s-a semnat contractul pentru proiectare, urmează ca în cursul acestei luni, sau probabil luna viitoare, să se semneze şi pentru Cluj şi Craiova, voi da un raport detaliat”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a menționat, cu privire la prelungirea stării de alertă, că măsurile “ușor relaxate și aduse la un numitor comun” trebuie respectate cu strictețe.

„Sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente, pe de o parte și s-a ridicat limita de circulație pe timpul nopții pentru anumite categorii de persoane. Ar trebui să fie un factor încurajator și pentru respectarea strictă a măsurilor. Asta cred că este lucrul cel mai important pe care ar trebui să-l discutăm în comunicarea publică, pentru că înlesnirea unor restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi și cred că ne uităm și asupra cadrului legal. Trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, a spus Rafila, în cadrul ședinței de Guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus marți, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea șl mască în spațiile publice neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ. Propunerile CNSU trebuie aprobate în ședință de Guvern. 

                                                                                                                    Adina Silav