21.4 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 11:07
No menu items!

Alexandru Rafila insistă: „Vaccinarea este voluntară, nu obligatorie”. Ce spune ministrul Sănătății despre certificatul verde

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, luni, la finalul ședinței conducerii PSD, în ce condiții va fi introdus certificatul verde la locul de muncă și a insistat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie. 

„E vorba despre realizarea cadrului legal care să permită introducerea, utilizarea unui certificat Covid sau anti-Covid sau stop-Covid în România, ținând cont de anumiți parametri ai situației epidemiologice. (…)Acum mă pregătesc să merg la reuniunea miniștrilor Sănătății, care va avea loc mâine (marți -n.r.), la Bruxelles. Una dintre temele de discuție probabil că va fi legată de coordonarea reacției statelor membre în conjunctura actuală, cu apariția tulpinii Omicron. Sper că vom avea o concluzie la sfârșitul zilei de mâine, astfel încât să o comunicăm și publicului din România (…)Nu cred că vor fi restricții comune, dar vor exista probabil recomăndari care să fie luate în considerare de către statele membre. Rămâne de văzut cum se va solda aceasta întâlnire”, a spus Alecandru Rafila. 

Ministrul Sănătății a explicat și care vor fi criteriile discutate pentru introducerea certificatului anti-Covid la locul de muncă: „Nu e vorba de rata de incidență. Este vorba despre o creștere constantă a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni. Aceasta a fost propunerea. Noi am discutat de o creștere medie săptămânală de 1,5 ori. Nu e vorba despre o raportare la mie. Deci, de 1,5 ori –  medie pe săptămână, timp de 3 săptămâni consecutiv”, a explicat Rafila. 

La insistențele jurnaliștilor pe tema vaccinării obligatorii, Rafila a răspuns: „Noi încercăm să luăm o măsură de sănătate publică, să respectăm ceea ce am spus în mod constant și a spus toată lumea, indiferent de orientarea politică: vaccinarea este voluntară, nu obligatorie. Această discuție, în care dumneavoastră repetați cum să convingem în mod voluntar un cetățean să se vaccineze obligatoriu, nu are sens„, a conchis Rafila. 

Raluca Dan