3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:08
No menu items!

Alte 22 de firme, amendate pentru reduceri incorecte de Black Friday

spot_img

ANPC a anunțat, marți, că a verificat alte 28 de site-uri și magazine cu vânzare directă, care au organizat campanii de Black Friday, și a aplicat 22 de amenzi contravenționale în valoare de 359.000 de lei.

Potrivit ANPC, la 22 de operatori economici s-au constatat abateri și au fost sancționați. Printre aceștia se numără Tensa Art Design SRL, Ilfov (www.lensa.ro),  F64 Studio SRL, București (www.f64.ro), SMS România SRL, București, Meli Melo Fashion SRL, Cluj, Sport Vision Trading SRL, Cluj, H&M Henes&Mauritz SRL, Cluj, și Grand Bazar & Stock House Concept SRL, Oradea.

Comisarii ANPC au constatat că la comercializare se aflau produse la reducere fără ca aceasta să fie aplicată din prețul de referintă, nu existau informații care să indice în mod clar data la care încetează oferta și faptul că aceasta se referea la stocul disponibil, informări confuze pe site referitoare la reduceri la colecția nouă și la oferta de Black Friday, prețul de referință afișat pe site nu era cel mai mic preț practicat în ultimele 30 de zile, prin modul incorect de calcul al prețului redus creându-se premisa existenței unui avantaj specific prețului, consumatorii fiind determinați să ia o decizie de tranzacționare pe care nu ar fi luat-o dacă ar fi cunoscut realitatea. De asemenea, s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind afișarea prețurilor (preț nou și preț vechi barat), produsele având un singur preț afișat,  neconcordanțe între prețul afișat la raft și prețul de la casa de marcat, prețuri ilizibile sau prețul vechi nu era barat, ci acoperit de eticheta cu cel nou.

Astfel, comisarii ANPC au aplicat în total 3 avertismente și 22 de amenzi contravenționale în valoare de 359.000  de lei și, de asemenea, a fost propusă dispunerea măsurii de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru fiecare dintre operatorii economici sancționați.

                                                                                                                  Adina Silav