15.1 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 7:33

Vlad Voiculescu #rezistă. Ce replică i-a dat premierului care a trimis sesizare la Parchet

Ministerul Sănătății precizează, după ce Corpul de control al premierului a anunțat sesizarea parchetului, că baza de date din Registrul Electronic de Vaccinări nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică și orice informație publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes.

„Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară. În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil”, subliniază Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul General în legătură cu accesarea Registrului Electronic Național de Vaccinări, de către consilierul onorific al ministrului Vlad Voiculescu, cu parola Ministerului Sănătății. Controlul a vizat modul în care a fost accesat Registrul, baza de date la care a avut acces Ștefan Voinea și modul în care a făcut-o publică.

Ministerul condus de Vlad Voiculescu mai precizează că procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice.

Emanuel Stan