19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 14:26
No menu items!

Virusul Zika: Brazilia va sterizila ţânţarii prin radiaţii gamma

spot_img

Brazilia plănuieşte să oprească virusul Zika prin sterilizarea săptămânală a câtorva milioane de ţânţari de sex masculin utilizând radiaţiile gamma.

Numit ,,iradiatorul cobalt-60”, dispozitivul ce urmează a fi folosit a fost utilizat în trecut pentru a controla muştele de fructe de pe insula portugheză Madeira. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat luni că va plăti transportul dispozitivului de îndată ce guvernul brazilian emite permisul de import.

,,Este o metodă de contracepţie”, spune Kostas Bourtzis, biolog molecular al laboratorului AIEA, specializat în combaterea dăunătorilor.

Brazilia se luptă pentru eradicarea ţânţarului Aedes, care a provocat epidemia cu virusul Zika, responsabil pentru valul alarmant de nou născuţi cu malformaţii.

O agenţie non-profit din Brazilia, Moscamed, va creşte în jur de 12 milioane de tânţari săptămânal şi îi va steriliza. Aceştia vor fi mai apoi eliberaţi în zone ţintă pentru a se împerechea cu femele purtătoare ale virusului. Scopul final reprezintă depunerea de ouă sterile şi eradicarea speciei.

Cu niciun tratament sau vaccin disponibil împotriva virusului Zika, care s-a extins în peste 30 de tări (în special în Americi), singura metodă de controlare a virusului o reprezintă eradicarea speciei de ţânţari.

Octavian Cătuşanu