Un copil din Argeș, externat marți de la “Marie Curie”. Când va fi gata ancheta epidemiologică

Unul dintre cei şapte copii internaţi la Spitalul „Marie Curie”, cu sindrom hemolitic-uremic, va fi externat marţi, a declarat dr. Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie.

“Dintre cei șapte copii care sunt încă în spital la momentul actual, unul va pleca acasă. Este vorba de unul dintre copiii internați pe Secția de Nefrologie. Alți doi au întrerupt procedurile de dializă în cursul zilei de astăzi (marți – n.r.). Față de ziua de ieri nu mai avem decât trei copii dializați, în care includem și copilul de la Terapie intensivă. Ceilalți copii, în funcție de cum evoluează procedurile acestea tehnice de scoatere a cateterului și de introducere a alimentației și a celorlalte recomandări pentru externare, vor pleca probabil în zilele următoare. Copilul care va fi externat astăzi este o fetiță care are un an și lună”, a explicat medicul.

Potrivit Mihaelei Bălgrădean, lucrurile merg bine și pentru copilul internat la Terapie intensivă. “Lucrurile merg bine și pentru cel din Terapie intensivă, care a început ușor să își dea drumul la diureză. Problemele sunt legate de alimentația pe cale orală, este încă alimentat pe sondă naso-gastrică. În momentul în care va primi alimentație pe cale orală, sigur că lucrurile vor începe să meargă din ce în ce mai bine”, a susținut șeful de secție.

Este devreme ca medicii să se pronunțe dacă acești copii vor rămâne cu sechele.

“Este foarte devreme să stabilim în acest moment, în care nici nu s-a încheiat bine boala acută, care ar fi semenele de progresie a bolii renale pe viitor. Sunt lucruri pe care le urmărim, cunoaștem aceste lucruri și din cazurile pe care le-am avut anterior. În funcție de ceea ce se vede la controale se va stabili dacă există sau nu un impact asupra funcției renale. Apropo de durata dializei la acești copii, la cei la care s-a suprimat deja dializa, ea nu s-a încadrat în parametri în care să ne facă teamă pentru niște sechele renale viitoare. Pentru cei care sunt încă cu proceduri de dializă, monitorizăm cu atenție acest lucru, știut fiind că în general peste 20 de zile de dializă reprezintă un semnal de atenție pentru tot ceea ce înseamnă pe viitor funcția renală a acestor copii”, a arătat șeful Secției de Nefrologie de la “Marie Curie”.

La rândul lui, ministrul sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat că raportul privind ancheta epidemiologică este în curs, iar rezultatele vor fi comunicate atunci când vor fi finalizate.

„Aşa cum am anunţat, colaborăm cu partenerii noştri de la Centrul European de Control al Bolilor, ei vor verifica ce s-a făcut, au propria lor anchetă, nu pot da amănunte până nu primim rezultatele”, a spus ministrul.

R.D.

NICIUN COMENTARIU