28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:52
No menu items!

Vine valul 5 la Guvern: Masca ar putea deveni obligatorie în aer liber, dar copiii le-ar putea primi gratuit în școli

spot_img

Prim-ministrul Nicolae Ciucă i-a băgat în ședință, luni seara, pe responsabilii de pandemie. Printre măsurile discutate pentru a fi luate în perioada următoare, se numără cea a obligativității purtării măștii medicale în aer liber, indiferent de incidența în localitate. Pe de altă parte, copiii ar putea primi măști gratuite la școală.

La întâlnire au participat miniştri şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Finanţelor, Justiţiei, Educaţiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, precum şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Printre subiectele de discuţie s-a numărat continuarea campaniei de vaccinare, iar referitor la şcoli a fost făcută o analiză a eficienţei programelor de testare a elevilor şi posibilitatea ca în pachetul de măsuri să fie inclusă şi oferirea de măşti gratuite elevilor care au nevoie, alături de capacitatea de a se administra testele în şcoală.

Guvernul a precizat într-un comunicat că cea mai sigură soluție de protejare a vieții și sănătății românilor față de formele grave de Covid este continuarea vaccinării.

”Pe de altă parte, una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție, care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări, rămâne portul corect al măștii chirurgicale sau al altor tipuri de măști care să respecte standardele FFP2″.

O altă măsură a fost cea a obligativității purtării măștii în aer liber, în orice localitate. Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise neaglomerate a fost eliminată din 9 decembrie, fiind una dintre relaxările adoptate de Guvern înainte de sărbători.

De asemenea, Executivul ia în calcul prelungirea șomajului tehnic.

Estimările făcute la Institutul de Sănătate Publică arată că tulpina Omicrin va deveni dominantă în țara noastră în următoarele două săptămâni, iar transmiterea acesteia a devenit deja comunitară. 

Marilena Nedelcu