19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:41
No menu items!

Când ajunge pilula anti-COVID în România. CEO Terapia Cluj: „Undeva prin martie-aprilie. Nu este deloc ieftin”

spot_img

În această primăvară ar putea ajunge și în țara noastră Paxlovid, prima pilulă antivirală împotriva COVID-19. Directporul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a explicat, luni, la Antena 3, că prețul tratamentului cu pilula anti-COVID nu va fi deloc mic, mai ales dacă nu va fi decontat de Casa de Asigurări.

Ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit, înainte de Crăciun, cu reprezentanții Pfizer, pentru a afla modalitatea prin care Paxlovid, primul antiviral împotriva COVID-19, produs de compania americană, va ajunge și în România.

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, a explicat, la Antena 3, că medicamentul nu este deloc ieftin.

„Eu, dacă ar fi să fac o estimare, aș spune că undeva între 1 și 3 luni este probabilitatea ca unul dintre cele două medicamente să ajungă în România. Undeva prin martie-aprilie. Medicamentul trebuie să fie decontat. Nu este deloc ieftin. (…) Datele din Marea Britanie și America arată undeva între 500 și 700 de dolari. Prețul nu este deloc accesibil.

Nu este un medicament să îți faci stoc acasă. Să îl cumperi din farmacie să îl ai sau să îl iei cum îți trece prin minte. Pentru că este un medicament care trebuie prescris de medic și are efecte secundare,”, a mai explicat Dragoș Damian, la Antena 3.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și aprobat recent în SUA. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, au explicat reprezentanții Ministerul Sănătății. 

E. Stan