22.8 C
București
miercuri, 24 iulie 2024 - 21:38
No menu items!

UPDATE Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul Ada Solomon, acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciu de 2 milioane de euro

spot_img
  • UPDATE

Prejudiciul total în dosarul în care sunt vizați de o anchetă a DIICOT regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon se ridică la aproape 1 miliard de lei, transmite DIICOT într-un comunicat de presă. 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări față de un număr de 100 de persoane fizice și juridice într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României, etc).

O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională. De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 lei.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul DIICOT.

Regizorul Corneliu Porumboiu și producătorul de film Ada Solomon au fost aduși, luni, la DIICOT și puși sub acuzare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează circa o sută de persoane și firme, printre care și casele de film Pro Cinema și Castel Film. Prejudiciul în acest dosar se ridică la aproximativ 2 milioane de euro.

Procurorii DIICOT susțin că firmele și persoanele implicate au obținut finanțări de la Centrul Național al Cinematografiei și apoi ar fi apelat la firme fantomă pentru a-și reduce TVA-ul.

Luni dimineață, procurorii au audiat o parte dintre persoanele implicate în acest dosar.  

                                                                                                                   Adina Silav