20.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 20:58
No menu items!

SUA se așteaptă la un atac direct al Iranului în Israel în următoarele 48 de ore. Biden: „Nu o faceți”

spot_img

SUA se așteaptă ca Iranul să lanseze atacuri împotriva mai multor ținte din Israel în următoarele zile, dar Washingtonul este pregătit să ajute la interceptarea oricăror arme lansate asupra aliatului său, a transmis vineri seara președintele Joe Biden. Administrația americană este în alertă maximă pentru ceea ce ar putea fi punctul de pornire al unei perioade semnificativ de volatile și imprevizibile în Orientul Mijlociu.

Președintele Joe Biden a declarat vineri că atacurile Iranului vor veni „mai degrabă curând” și a încercat să lanseze din nou un avertisment public sever, spunând că mesajul său către Teheran este simplu: „Nu”.

„Suntem dedicați apărării Israelului. Vom sprijini Israelul”, a declarat dl Biden. „Vom ajuta la apărarea Israelului, iar Iranul nu va reuși”, a transmis Joe Biden.

Rămâne o amenințare „reală”, „credibilă” și „viabilă” ca Iranul să lanseze lovituri, a declarat vineri Casa Albă, după atacul Israelului asupra unui complex diplomatic iranian din Siria de săptămâna trecută, care a ucis trei generali iranieni.

Biden a avertizat săptămâna aceasta că Iranul amenință cu un „atac semnificativ” asupra Israelului.

Iranul sprijină Hamas, grupul palestinian care luptă împotriva Israelului în Gaza, precum și diverse grupuri proxy din întreaga regiune, inclusiv unele – cum ar fi Hezbollah din Liban – care efectuează frecvent lovituri împotriva israelienilor.

Vineri, Hezbollah a declarat că a lansat „zeci” de rachete din Liban spre Israel. Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că au fost lansate aproximativ 40 de rachete și două drone explozive. Nu au fost raportate victime și nu au existat indicii privind implicarea altor actori.

Încă de la atacul letal din 1 aprilie asupra clădirii consulatului din Damasc, de unde Israelul crede că Iranul își direcționa livrările de arme secrete către interpușii iranieni din Liban și Siria, instituția de securitate iraniană a dezbătut răspunsul său.

Ce ar însemna un conflict direct între Iran și Israel

Începutul unui conflict între Iran și Israel ar marca o escaladare serioasă în regiune – un scenariu pe care SUA a sperat să îl evite de la începutul războiului dintre Israel și Hamas în octombrie.

La sfârșitul zilei de vineri, SUA credeau că în viitoarele atacuri ar putea fi implicați și reprezentanți iranieni, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației și unei surse familiare cu informațiile, și că țintele ar fi probabil atât în interiorul Israelului, cât și în jurul regiunii. Disponibilitatea SUA de a intercepta armele lansate asupra Israelului a marcat o indicație clară a nivelului de cooperare continuă dintre cele două armate.

SUA au observat că Iranul a mutat active militare în jurul său pe plan intern, inclusiv drone și rachete de croazieră, semnalând că se pregătește să atace ținte israeliene din interiorul propriului teritoriu, potrivit a două persoane familiare cu serviciile de informații americane. Una dintre persoane a declarat că SUA a observat că Iranul a observat că pregătește până la 100 de rachete de croazieră.

Nu a fost clar dacă Iranul se pregătea să lovească de pe teritoriul său ca parte a unui atac inițial sau dacă se poziționa pentru a încerca să descurajeze Israelul sau SUA să efectueze un posibil contraatac pe teritoriul său.

SUA și alte câteva țări, inclusiv Marea Britanie și Franța, au emis noi orientări de călătorie pentru angajații guvernamentali din Israel, pe măsură ce amenințarea iraniană se profila.

„Urmărim acest lucru foarte, foarte îndeaproape”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, care a refuzat să ofere informații despre momentul preconizat al amenințării.

Forțele marinei americane din Marea Roșie au interceptat anterior rachete cu rază lungă de acțiune lansate de Houthis în Yemen spre Israel. Forțele americane din Irak și Siria ar putea, de asemenea, să intercepteze potențial drone și rachete care vizează nordul Israelului, în funcție de locul din care sunt lansate.

Elena Cristea