18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:15
No menu items!

Stelian Tănase: „UDMR trebuie să iasă de la guvernare. Liderii politici sunt lași, au dispărut în păpușoi”

spot_img

Analistul Stelian Tănase a declarat, duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV că afirmațiile făcute de premierul ungar Viktor Orban la Tușnad sunt „naziste”, iar liderii noștri politici sunt lași pentru că nu au avut o reacție decât după cea de la Bruxelles. În privința UDMR, Tănase crede că formațiunea maghiară ar trebui scoasă de la guvernare, iar coaliția de guvernare va funcționa doar cu PNL și PSD, pe care oricum „îi ține legați de gât” Klaus Iohannis.

Stelian Tănase a precizat, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că, dacă nu ar fi Klaus Iohannis, actuala coaliţie de guvernare nu ar mai exista.

”Dacă n-ar mai fi Iohannis care să-i ţină  legaţi de gât, ei s-ar desface pentru că sunt prea multe ranchiune, prea multe resentimente, interese contrare. Nu cred că s-ar înţelege. Ei acuma stau la o masă pentru că le dă peste ceafă Iohannis. Dacă ar rămâne de capul lor, s-ar destrăma această coaliţie”, a declarat Tănase. 

Iohannis a mai greșit și atunci când s-a băgat în alegerile interne ale PNL, încălcând chiar Constituția.

”Chiar, controlează Iohannis PNL? Glumesc, bineînţeles că Iohannis controlează PNL-ul, e partidul lui de buzunar. A făcut ce a vrut întotdeauna, i-a dat partidul lui Gorghiu,  putea să-i dea şi o poşetă. Nu sunt misogin, putea să fie un bărbat, să fie la fel de stupid şi nepregătit. Deci nu e o problemă de sex, e o problemă că fata asta n-avea nicio experienţă (…) Eu nu de Gorghiu vreau să vorbesc, ci de Iohannis că putea să pună pe cineva din partea lui şef la un partid. Şi culmea e că nu a fost prima dată când a făcut asta, adică n-a fost ultima dată. A făcut-o şi la congresul PNL-ului când a ieşit în faţă, a ţinut discursul strălucit, parcă era Titulescu, şi a spus că trebuie votat Cîţu. Cum şi-a permis să facă acest lucru? El a încălcat grav Constituţia fără jenă, aşa cu superbie. Acum a dat partidul acestui general Ciucă”, a spus Stelian Tănase. 

Întrebat de ce nu îi place actualul premier, Nicolae Ciucă, Stelian Tănase a precizat că este o contradicţie să pui un ofiţer şef la un partid liberal.  

”Nu-mi place. Ce să-mi placă la Ciucă? Să pui șef la un partid liberal un ofiţer, un general, păi este un non-sens. Este o contradicţie în termeni. Liberalii sunt liberali. Trebuia lăsat partidul să îşi aleagă singur liderii, pentru că ar fi avut şi legitimitate acest domn Ciucă, care citeşte şi foarte greu, nu mai greu decât Iohannis,  care a devenit între timp primul prompterist al ţării. Adică asta a învăţat-o în 6 ani de când e el acolo, citeşte pe prompter expresiv. Dar Ciucă e şi mai rău (…) Va trece el sticla? Va reuşi cu mutra aia lui incolor, inodor, insipid să adune voturi? Generalul Ciucă adună voturi? Votul e altceva. Ce vedem în sondaj e o anumită popularitate, dar votul e altceva. Îl vedeţi pe Ciucă în stare să adune voturi? Dacă se duce la o tribună, aduce aplauze?”, a adăugat Stelian Tănase. 

Analistul consideră că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare.

„- L-ați invocat pe Viktor Orbán și acea afirmație rasistă de la Tușnad…
Stelian Tănase: Este o afirmație nazistă. În ce țară civilizată se mai vorbește despre rase, despre puritatea raselor? Și ei sunt fino-ungrici. Nu sunt nici slavi, nici latini, nici germanici. Maghiarii vorbesc o limbă înrudită cu finlandezii, au prea puține legături cu Europa, ei sunt huni.

– Cum vedeți reacția liderilor români?
S.T: În primul rând mă îngrijorează că au dispărut în păpușoi (…). Eu cred că UDMR ar trebuie scoasă de la guvernare. PSD și PNL au suficiente voturi pentru a trece orice lege.

Liderul PNL Iași Alexandru Muraru spune că Nicolae Ciucă ar trebui să rămână premier și din mai 2023 încolo. A gândit cu mintea sa? Sau e mesagerul președintelui Iohannis?
S.T: Domnul Muraru n-a mai gândit de la grădiniță cu mintea lui.

– Nu-l jigniți!
S.T: Nu-l jignesc, este o onoare, pentru că în acest fel nu și-a stricat relevanța. Este un semnal de la Cotroceni. Probabil că Iohannis n-ar dori să se facă rocada. Sunt rațiuni pro și contra și pentru a rămâne la guvern, și pentru a părăsi guvernarea. Faptul că se apropie alegerile obligă la o judecată foarte rece. Vor avea o problemă pentru a-și forma un discurs de campanie. Esențial în politică este să-ți definești dușmanul. Cine e dușmanul? PSD pentru PNL sau PNL pentru PSD? E un caraghioslâc.

M. Nedelcu