27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 18:37
No menu items!

Spitalul Județean Ilfov are un RMN ultraperformant

spot_img

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov are, de săptămâna trecută, un RMN funcțional. Un aparat ultraperformant, achiziționat în cadrul proiectului de reabilitare a spitalului, proiect în care a fost refăcut pavilionul H. Acesta cuprinde Unitatea de Primiri Urgențe, dar și alte secţii complet modernizate : Chirurgie, Urologie, ORL și ATI. De acum, pacienții sunt primiți într-un pavilion curat, modern, dotat cu aparatură medicală  de ultimă generaţie.

Pacienții internati la Spitalul Judeţean Ilfov beneficiază de această investigație de săptămâna trecută. Deocamdată, RMN-ul funcționează șase ore pe zi.

„Ne confruntăm cu un deficit major de specaliști în imagistică la nivel național. Însă, așa cum am reușit să angajăm un epidemiolog la Spitalul Judeţean Ilfov, în aceleaşi condiții de deficit major în acestă specialitate, nu mă voi lăsa până când nu voi reuși să găsesc personal specializat, astfel încât să putem folosi RMN-ul în două ture. De la preluarea mandatului, am angajat un medic radiolog, dar mai avem nevoie și de alții. Pacienții trebuie să beneficieze de aceste investigații imagistice în spital, atât cât este necesar”, a declarat dr.Patricia Ene, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Ilfov. 

Echipa care asigură investigaţiile pe tura funcțională este alcătuită dintr-un medic imagist, un operator şi un asistent. 

Investigațiile făcute pe acest aparat nou şi modern tip RMN sunt decontate de Casa de Asigurări. Aparatul nu poate fi folosit pentru investigaţii la cerere, deoarece el a fost achiziţionat din fonduri europene, astfel încât pacienţilor le este interzis să suporte cheltuielile. 

Pentru folosirea aparatului există proceduri speciale, stabilite de conducerea spitalului:  medicul curant  completează foaia de solicitare a investigației și o transmite Secției de Radiologie. Această fișă de programare și examinare a pacientului, în funcție de solicitări, este programată în aproximativ 3 ore și transmisă către secția care a făcut solicitarea.

În paralel, formularele de acces la RMN se completează de către pacient (fișa de acord a pacientului). Asistenta de la RMN verifică fişa, pentru a se asigura că a fost completată corect şi că pacientul a luat la cunoştinţă faptul că în timpul investigaţiei nu i se pune viaţa în pericol. 

Investigația RMN ajută la depistare precoce, diagnosticare rapidă și urmărirea evoluției mai multor tipuri de boli, atât în timpul tratamentului, cât și după. Spitalul Judeţean Ilfov le oferă pacienţilor servicii medicale complete de tipul: radiologie standard, ecografie abdominală, generală, doppler, ecografie părți moi, mamografie, osteodensitometrie.

În sălile de operaţie exsită aparate mobile de imagistică. 

„Spitalul judeţean Ilfov are şi un aparat SPECT – CT , un echipament extrem de performant,  un aparat <<doi în unu>>, adică  CT (Computer Tomograf) și scintigraf. Investigațiile realizate cu acest aparat  cresc eficiența localizării si depistării  tumorilor maligne, în special, dar se folosesc și în cardiologie pentru realizarea angiografiilor neinvazive, la pacienții care au contraindicație pentru această investigație în formă clasică.  În București, mai există doar două aparate SPECT -CT. Cel de-al treilea se află la noi”, a mai spus dr. Patricia Ene, managerul Spitalului Judeţean Ilfov.