marți, 22 septembrie 2020 - 18:36

Se înăspresc măsurile anti-COVID în țările europene

Orban închide ușa în nas UDMR, după votul dat de maghiari pentru majorarea pensiilor cu 40%

Votul dat de UDMR amendamentului PSD pentru majorarea pensiilor cu 40% l-a înfuriat pe premierul Ludovic Orban, care a dat de înțeles că nu...

Creștere spectaculoasă a numărului vindecărilor de COVID în România

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la 22 septembrie 2020, Raportul săptămânal de supraveghere COVID-19 actualizat cu intervalul 14-20 septembrie...

Pensiile au fost majorate a doua oară cu 40%, în Parlament. PNL atacă la CCR

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marți, proiectul privind rectificarea bugetului de stat, care include amendamentul PSD referitor la creşterea punctului de pensie cu 40%, cu...

Europa impune doar restricții zonale pentru a bloca virusul

Mulți lideri europeni se străduiesc să evite impunerea unor blocaje pe scară largă, pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc în Franța, spitalele încep...

Autorităţile din mai multe ţări europene şi-au înăsprit în ultimele săptămâni măsurile în urma unei accelerări a contaminărilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2, în faţa ameninţării unui al doilea val COVID-19, relatează AFP, care prezintă principalele măsuri.

SPANIA

– înregistrează în medie 1.738 de contaminări zilnice în ultima săptămână, cu 92% mai multe decât săptămâna anterioară.

Aproape patru milioane de locuitori ai aglomeraţiei din Barcelona sunt îndemnaţi, de la 17 iulie, ”să stea acasă”, mai puţin în cazul unor nevoi de primă necesitate. Această recomandare a fost extinsă la regiunea Lleida şi la municipalităţile Figueres, situată în apropiere de frontiera cu Franţa, Vilafant şi Sant Feliu de Llobregat.

Autorităţile catalane au hotărât, de asemenea, să închidă, la Barcelona, cinematografele, teatrele, discotecile, să interzică reuniunile de peste zece persoane, vizitele la aziluri de vârstnici şi să limiteze capacitatea de primire la 50% în baruri şi restaurante.

Vizitele la aziluri de bătrâni sunt vizate de restricţii şi în Ţara Bascilor şi în regiunea Murcia. În Murcia, începând de la 20 iulie au fost închise discotecile sau barurile de noapte fără terase şi au fost interzise adunările de peste 15 persoane.

În urma creşterii puternice a contagiunii, aproape toate regiunile au consolidat caracterul obligatoriu al purtării măştii de protecţie, în orice moment pe stradă. Nepurtarea măştii se sancţionează cu amendă.

PORTUGALIA

– 218 contaminări zilnice, – 28%

În regiunea Lisabonei, 700.000 de locuitori din 20 de cartiere au fost izolaţi la domiciliu începând de la 1 iulie. Aceste măsuri au fost prelungite cel puţin până la sfârşitul lui iulie.

FRANŢA

– 823 de contaminări zilnice, 55%

Un test negativ urmează să devină obligatoriu – cel mai târziu la 1 august – pentru călători din 16 ţări, între care Statele Unite, Brazilia şi Algeria. Altfel, călătorii vor fi obligaţi să efectueze un test la sosire şi să stea în carantină 14 zile în cazul în care testul este pozitiv.

Autorităţile le-au recomandat de asemenea francezilor ”să evite” deplasările în Catalonia.

Purtarea măştii a devenit obligatorie la 20 iulie, în toate spațiile închise care primesc public – administraţii, magazine, muzee, săli de sport şi de spectacol. Mai multe oraşe de la litoral – între care La Rochelle şi Argelès-sur-Mer – au impus masca în aer liber, în cartierele cele mai frecventate.

BELGIA

– 318 de contaminări zilnice, 149%

Începând de la 29 iulie – pe o perioadă de patru săptămâni -, numărul persoanelor pe care belgienii sunt autorizaţi să le vadă în cadrul ”bulei lor de contact” scade de la 15 la 5. Evenimentele publice sunt limitate la 100 de persoane în interior (în loc de 200) şi la 200 afară (în loc de 400).

Începând de la 11 iulie, purtarea măştii este obligatorie pentru orice persoană în vârstă de cel puţin 12 ani în locurile publice închise – magazine, cinematografe, biblioteci, locuri de cult.

REGATUL UNIT

– 662 de contaminări zilnice, – 12%

Regatul este singura ţară din Europa Occidentală în care numărul morţilor zilnice din cauza COVID-19 rămâne mare – aproximativ 65 pe zi.

La 29 iunie, Guvernul britanic a reintrodus în izolare oraşul Leicester, în centrul Angliei, şi a închis magazine considerate neesenţiale. Această reintroducere în izolare a fost parţial relaxată la 24 iulie. Adunările de peste şase persoane în aer liber sunt în continuare interzise, dar şi călătoriile, redeschiderea barurilor, puburilor şi restaurantelor.

Purtarea măştii a devenit obligatorie în toate magazinele din Anglia, începând de la 24 iulie. Această măsură era deja în vigoare în Scoţia.

Marea Britanie a reintrodus, la 26 iulie, plasarea în carantină a pasagerilor care vin din Spania.

IRLANDA

– 17 contaminări zilnice, – 9%

Această ţară urma să-şi redeschidă total barurile la 13 iulie, însă a amânat ultima fază a ieșirii din izolare la 10 august. Adunările sunt limitate la 50 de persoane înăuntru şi la 200 afară, iar măştile au devenit obligatorii în magazine.

GERMANIA

– 528 de contaminări zilnice, 33%

Anticipând o accelerare a COVID-19, Berlinul permite autorităţilor locale să impună măsuri consolidate de izolare – prin ”interdicţia ieşirii” în zone geografice limitate. Anterior exista în ţară o definiţie suplă a izolării, bazată în mare parte pe autodisciplină şi bunăvoinţă.

AUSTRIA

– 127 de contaminări zilnice, 18%

Ţara impune începând de la 24 iulie purtarea măştii în supermarketuri, la poştă, la bancă şi în centrele medicale.

ITALIA

– 241 de contaminări zilnice, 23%

În Campania, regiunea în care se află oraşul Napoli, amenzi în valoare de 1.000 de euro au fost aplicate pentru prima oară la 25 iulie unor stabilimente în care nu se respecta purtarea măştii.

Filmul jafurilor clanului Clămparu, în presa internațională, după ce DIICOT a recuperat opere de artă de neîlocuit

Lucrările lui Galileo, Sir Isaac Newton și Goya au fost printre volumele de neînlocuit furate în Feltham, vestul Londrei, în 2017. Lucrări estimate la...

Bulgaria nu închide școlile, deși 500 de elevi și 40 de profesori sunt în carantină după prima săptămână de școală

În Bulgaria, 500 de elevi și 40 de profesori sunt în carantină, în prima săptămână de școală. În această etapă, școlile nu vor fi...

China și SUA refuză participarea la proiectul OMS care facilitează accesul țărilor sărace la vaccinul Covid

Peste 60 de ţări bogate, însă nu China şi nici Statele Unite, au aderat la un dispozitiv implementat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)...

Spitalul COVID modular din Iași, nefuncțional la patru luni de când a fost ridicat. Tătaru: Nu are avize și personal

Spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, pentru pacienții cu Covid-19 nu este funcțional nici astăzi, deși în urmă cu două săptămâni a fost...

Pandemie cu repetiție. Nelu Tătaru a rămas cu a doua cocoașă

De câteva săptămâni, ministrul sănătății ne tot repetă că suntem pe a doua cocoașă a valului pandemic, deși cifrele raportărilor cazurilor noi se schimbă...