2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 6:56
No menu items!

SCANDALUL DEZINFECTANȚILOR. Judecătorii decid luni dacă Hexi Pharma se va închide înainte de a plăti prejudiciile / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea Parchetului General privind lichidarea societăţii Hexi Pharma, firmei fiindu-i interzisă dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor. Hotărârea de luni a instanței nu este definitivă.

Admite cererea Parchetului. Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide“, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.

Procurorii Parchetului General au cerut Judecătoriei Sectorului 5 suspendarea dizolvării firmei Hexi Pharma. Instanţa a stabilit primul termen al procesului pentru luni, 16 mai.

Cererea anchetatorilor vine după ce compania implicată în scandalul dezinfectanților diluați livrați spitalelor a anunţat miercuri – înainte de a fi pusă sub acuzare în ancheta care o vizează – că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă. În plus, reprezentanții firmei și-au cerut scuze public, în urma rezultatelor anunţate de Guvern în legătură cu produsele companiei, care ar fi fost diluate și de până la 2.500 de ori.

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, au arătat primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu. Acesta a precizat că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

Măsurile anunțate de Executiv, și ulterior, de procurori au fost însă tardive, primul pas fiind făcut tot de compania care și-a cerut insolvența la Tribunalul București. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului pe 10 mai, iar prima şedinţă de judecată a fost stabilită pentru 17 mai. Potrivit informaţiilor care apar în cererea de insolvenţă, firma Hexi Pharma ar avea datorii de 23.426.229 lei.

R.D.