8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 19:43
No menu items!

Reacție întârziată a Guvernului în scandalul dezinfectanților

spot_img

Executivul a recomandat spitalelor să nu mai folosească produsele livrate de compania Hexi Pharma și să achiziționeze dezinfectanți de la alți producători, în procedură de urgență. Asta, după ce testele oficiale au confirmat dezvăluirile făcute de Gazeta Sporturilor: toate substanțele Hexi sunt neconforme, unele fiind diluate de până la zece ori.

Reacția Guvernului – care a amenințat și cu un posibil proces compania – vine însă extrem de târziu. Hexi Pharma și-a cerut insolvența în instanță, reprezentanții firmei sunt audiați pe rând de procurori, societatea se închide și, după cum au anunțat oficialii acesteia, își retrage deja de pe piață toate produsele.

Substanțe diluate chiar și de zece ori

Produsele biocide Hexi Pharma prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, au arătat primele teste oficiale anunţate de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu. Acesta a precizat că produsele vor fi retrase, iar compania a fost amendată cu 40.000 lei.

“Sunt mult mai multe probe la Icechim, aici avem vreo 20 de probe. Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimnată prin analizele făcute la Icechim, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. “Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate” a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 de lei.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a susținut că Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate miercuri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme.

“Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva companiilor respective. Nu vorbim de o anchetă penală, ci de una administrativă” a declarat Dan Suciu.

“Recomandăm ca aceste substanţe să nu mai fie utilizate.Vom avea un nou ordin de ministru care să reglementeze alţi parametrii. Când vom avea asta, abia atunci vom putea spune că în spitalele din România avem standarde” a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernuluui.

Suciu a mai spus că în perioada imediat următoare vor urma controale încrucişate în toată ţara. “Recomandăm spitalelor să nu mai utilizeze substanţele acelea, în perioada umediat următoare vom testa şi celelate produse de pe piaţă precum şi eficicacitatea lor în spitale”, a insitat el. “Suntem convinşi că dacă nu au acum decât Hexi, în 24 de ore pot achiziţiona o altă substanţă, este dreptul managerului de spital de a face asemenea achiziţie cu sumele pe care le are la dispoziţie”, a adăugat el.

Potrivit legii, spitalele pot să facă achiziţii directe de maximum 15.000 de euro.

În replică, compania Hexi Pharma a anunțat că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă.

Oficialii firmei au precizat că în urma rezultatelor anunţate miercuri în privința analizelor făcute pe produsele companiei, firma îşi cere scuze public.

R.D.