3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 7:04
No menu items!

Sandy a pricinuit pagube de miliarde de dolari în SUA

spot_img

 

Sandy

Compania Edeqat, specializată în gestiunea riscurilor, evaluează pagubele provocate de uraganul Sandy  la o sumă cuprinsă între 10 şi 20 de miliarde de dolari (7,7 şi 15,4 miliarde de euro), din care doar jumătate va fi  acoperită de companiile de asigurări.

Uraganul Sandy se numără printre cele mai devastatoare din SUA ducând la anularea a peste 11.000 de zboruri, la închiderea întreprinderilor, la întreruperea alimentării cu electricitate a nouă milioane de americani și nu în ultimul rând la decretarea de către preşedintele Barack Obama a stării de “catastrofă majoră” în statele New York şi New Jersey.

Sandy ar putea provoca daune mult mai mari decât estimările între 10 şi 20 de miliarde de dolari. “Costurile sunt calculate în general în funcţie de pagubele provocate locuinţelor, infrastructurilor şi altor bunuri materiale. În SUA, ele sunt calculate luând pierderile raportate de companiile de asigurări şi înmulţindu-le cu doi, presupunând că jumătate din pierderi sunt asigurate”, precizează William Nordhaus, profesor de economie la Universitatea Yale într-un interviu pentru BBC.

Estimarea pagubelor nu cuprinde cheltuielile suportate de administraţiile publice: spitale mobilizate, poliţia şi garda civilă, aprovizionarea cu apă şi alimente a sinistraţilor.

Uraganul mai adaugă pe lista daunelor costurile ce reies în urma pagubelor provocate de apă, inundațiile cauzând distrugeri mai mari decât furtuna inițială. Sandy a inundat mare parte a Manhattan-ului, şapte tunele de metrou din New York sunt sub apă, iar East River şi Hudson River s-au revărsat în tunelele rutiere. În New Jersey, creșterea debitului râului Hackensack a condus la ruperea unui dig, ameninţând să inunde oraşul Moonachie.

În mod neașteptat, Sandy ar putea avea și un impact pozitiv asupra economiei americane în sectorul construcțiilor pentru a repara stricăciunile și în sectorul vânzărilor și investiţiilor pentru a înlocui echipamentele avariate.

Indiferent la cât se va ridica suma pagubelor, potrivit NBC News, “cu un capital de 500 de miliarde de dolari, industria asigurărilor este pregătită din punct de vedere financiar să amortizeze costul uraganului”.