32.4 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 18:51
No menu items!

Recensământ 2022. Vineri, ultima zi de autorecenzare. Ce amenzi riscă cei care refuză să ofere date

spot_img

Astăzi, 27 mai 2022, este ultima zi în care românii se mai pot autorecenza. Începând de mâine, recenzorii vor bate din uşă în uşă la cei care nu au completat formularele online. Cine refuză să ofere informaţii poate fi amendat.

27 mai este ultima zi în care românii se pot autorecenza după ce termenul pus la dispoziția românilor pentru completarea formularelor, care ar fi trebuit să se încheie la 15 mai, a fost prelungit.

Urmează etapa în care recenzorii merg pe teren pentru a completa formularele în cazul persoanelor care nu s-au autorecenzat.

Persoanele care vor refuza, după data de 27 mai, să le ofere informații recenzorilor sau care le vor da date eronate ori incomplete în cadrul procesului de recenzare vor putea fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Judeţele în top la autorecenzare

Institutul Național de Statistică (INS) a arătat că, până luni, au fost completate peste 9,9 milioane de chestionare în toată țara, dintre care peste un milion în București.

În topul cu cele mai multe chestionare de autorecenzare completate au urmat județele Cluj, Prahova şi Braşov.

Marți, Prefectura București a anunțat că rata de autorecenzare în Capitală a ajuns la 35%.

Zi liberă pentru români

Salariaţii care aleg să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă de la angajator.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Recensământul se referă la populația rezidentă care trăiește în România şi oferă statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării, fond locativ, condiții de locuit și clădirile în care se află locuințele.                                                                                                                                                                             

                                                                                                                  Adina Silav