22.4 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 11:48
No menu items!

Recensământ 2022. Se prelungeşte autorecenzarea în România. Când e termenul final

spot_img

Românii vor putea să se autorecenzeze până în data de 27 mai 2022, în cadrul Recensământului Populației și Locuințelor, după ce perioada a fost prelungită.

Președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, a anunțat, vineri, că perioada a fost prelungită în urma interesului crescut pentru autorecenzare manifestat de populaţie în ultimele zile, peste 400.000 de chestionare fiind completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară.

Noul calendar al Recensământului Populației și Locuințelor este următorul:

-Platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai 2022;

-Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

”Am venit cu o propunere favorabilă în sensul prelungirii de colectare a datelor prin metoda online. Două criterii ne-au dus la analizarea unei asemenea situații: interesul populației și o reducere a costurilor. Continuăm să facem un lucru bun, ținând seama de interesul populației.

Suntem peste cota de autorecenzare din câteva țări din UE, am depășit Bulgaria, Croația. Putem să vă spunem că am recenzat, ca să fac o comparație, toată populația Bulgariei, deși suntem pentru prima dată când facem un recensământ digital”, a precizat Tudorel Andrei.

Până la această oră, au fost completate peste 8.500.000 de chestionare.

Fiecare salariat care se autorecenzează sau este autorecenzat primește o zi liberă.

Aurorecenzarea trebuia să se încheie pe data de 15 mai, iar din data de 16 mai trebuia să începă faza a doua a Recensământului în care operatorul ar fi realizat interviuri faţă-în-faţă cu cei care nu s-au autorecenzat online.

                                                                                                                   Adina Silav