Protest al magistraților pe treptele Curții de Apel București. UPDATE

Un protest al magistraților din toată țara este anunțat pentru duminică, în fața Curții de Apel București, începând cu ora 17.30. Nu se știe dacă există o autorizație pentru această manifestare, în condițiile în care aceasta nu are caracter spontan.

„Duminică, de la ora 17.30, reprezentanți ai magistraților din toată țara vor protesta în fața Curții de Apel București”, anunță judecătorul Cristi Dănileț pe pagina de Facebook.

De altfel, Dănileț a anunțat în urmă cu ceva timp că magistrații iau în calcul „blocarea activității” în toată țara, în cazul în care ministrul Tudorel Toader „continuă cu evaluarea aceasta a procurorului general în afara legii, dacă ignoră solicitările din partea magistraților”.

Contactat de Realitatea, judecătorul Cristi Dănileț acuză de politizare și susține că ”Ministrul Justiției nu a dat niciun răspuns. Se pare că nu dorește să întâlnească magistrații pentru a discuta cu ei despre situația gravă în care este magistratura în momentul de față. Avem modificări la Codurile Penale care se apropie, avem deja două legi ale Justiției intrate în vigoare, iar cea de-a treia se află la Curtea Constituțională. S-au ignorat complet standardele internaționale (…) Vom fi prezenți pe treptele Curții de Apel, după care vom decide alte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a ne arăta nemuțumirea față de politicile Parlamentului și Guvernului în privința justiției”, a explicat Dănileț.

„Fiecare județ și-a desemnat reprezentanți care vor fi mâine prezenți pe treptele Palatului de Justiție din București. Noi am așteptat ca ministrul Justiției să răspundă la scrisoarea deschisă pe care am formulat-o. Neprimind acest răspuns, mâine vom decide împreună cu toți colegii din țară dacă este cazul să trecem la măsuri radicale: fie proteste în fața fiecărui Tribunal din România, fie o măsură extremă: încetarea activității. Dar, repet, acest lucru se va decide mâine”, a încheiat judecătorul Dănileț.

Potrivit unei precizări făcute de un magistrat pe o rețea de socializare, nu este un protestspontan. Duminică, se organizează concurs de promovare a judecatorilor și procurorilor în BucuresBu, astfel că se încearcă a se specula momentul. Examenul se termina la 16.

Potrivit unor surse din rândul magistraților, nicio instanti nu s-a adunat ss își desemneze reprezentant pentru aceasta “manifestație”.

Andrei Tudor

 

NICIUN COMENTARIU