15.3 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 18:53

Dosarul „OUG13”. Fostul adjunct al ministrului Florin Iordache, Constantin Sima, audiat la DNA

spot_img

Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, s-a prezentat luni la DNA, fiind citat pentru audieri în dosarul privind ordonanța de urgență referitoarer la modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

La intrarea în sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a fost întrebat de jurnaliști dacă el crede că este vreo problemă cu OUG 13 referitoare la modificarea Codurilor penale, procurorul răspunzând: “Nu știu, o să vedem”.

Constantin Sima a precizat că nu a contribuit la elaborarea sau redactarea respectivei ordonanțe de urgență. “Nu, nu am contribuit”, a spus Sima.

Pe 2 februarie, Ministerul Justiției (MJ) a confirmat că a primit o solicitare din partea DNA de a transmite, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea ordonanței de urgență privind modificarea Codurilor penale, precum și cu proiectul de lege referitor la grațiere.

În aceeași zi, procurorul general Augustin Lazăr, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) încetarea detașării  la Ministerul Justiției a Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima, invocând “necesitatea derulării în condiții de imparțialitate” a anchetei DNA privind adoptarea ordonanței de urgență ce vizează modificarea Codurilor penale, precum și proiectul de lege referitor la grațiere. 

A doua zi, Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis încetarea detașării la Ministerul Justiției a celor doi. În plus, Oana Schmidt- Hăineală a și demisionat din funcția de secretar de stat.

R.D.