12.7 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 17:48

Reacții în cascadă după ce premierul Florin Cîțu a recunoscut că a făcut două zile de închisoare în SUA

spot_img

Scena politică clocotește după apariția în spațiul public a informației potrivit căreia premierul Florin Cîțu a făcut două zile de pușcărie în America, fiind prins băut la volan. Informația a fost confirmată de premier în timpul unui briefing, spunând că a fost “o greșeală din tinerețe” și că a plătit foarte mult pentru ea, referindu-se la amenda de 1000 de dolari.

Informația că premierul a fost condamnat în SUA la 2 zile de arest și la plata unei amenzi pentru conducerea sub influența unor substanțe interzise a fost dată încă de marți seara de organizația care vrea legalizarea marijuanei în România, Legalizăm.ro.

Președintele PNL și contracandidatul lui Florin Cîțu la șefia PNL, Ludovic Orban, despre care organizația Legalizam.ro scria ca surse din echipa sa au furnizat informația, a declarat pentru stiripesurse.ro că nu a știut până azi această informație despre Cîțu.

„Nu am ce să comentez. Cum să plece din zona mea dacă eu habar nu am avut de subiectul ăsta? E o minciună. Dacă eu habar nu am avut de subiect, de unde să vină de la mine? Păi dacă știa cineva din echipa mea nu-mi spunea mie lucrul ăsta? Habar nu am avut”, a declarat Ludovic Orban.

În replică, liderul PNL aflat în tabăra Cîțu, Dan Vîlceanu, susține că se știa de cel puțin 2 luni informația, inclusiv că va apărea în presă în cursul campaniei interne a PNL.

„Eu știu că (informația n.r.) este plecată dintre colegi și știam despre lucrul acesta de acum vreo două luni, pentru că cel cae s-a ocupat cu lucrul acesta a spus altor colegi. Știam că o să apară, nu era nicun fel de secret. E un episod despre care mai mulți colegi știau”, a dezvăluit Vîlceanu.

Deputatul liberal a spus că și actualul președinte al partidului, Ludovic Orban, știa despre episodul respectiv a cărui protagonist a fost Cîțu.

„Știa. Cel puțin acum două luni știa”, a spus Vîlceanu.

Analistul Bogdan Chireac consideră că acest scandal nu va afecta prea mult imaginea premierului.

”Nu cred că domnul Cîțu își va da demisia, sub nicio formă! România stabilește un nou record. Am avut premieri acuzați sau condamnați pentru corupție, acum avem și un premier care a stat la închisoare două zile, fapt care sigur va ajuta foarte mult la imaginea externă a țării noastre. Mai departe, sigur că pot fi aduse circumstanțe atenuante, se întâmpla în urmă cu 20 de ani, domnul Cîțu era încă tânăr. Și președinți americani au trecut prin așa ceva, George W. Bush e un exemplu. Pentru mine este un singur mare semn de întrebare: De ce președintele Klaus Iohannis are încredere și îl cauționează în tot ce face?!”, a declarat Chireac la Antena 3.

Virgil Guran, senator PNL: ”Din punctul meu de vedere, nu e motiv de plecare din funcție”. Declarația a fost făcută la Antena 3.

Daniel Fenechiu, senator PNL : ”Mi se pare o dovadă de onestitate, o dovadă de asumare și demonstrează că premierul este un om de calitate. Se încearcă denigrarea lui Florin cu o întâmplare de acum 20 de ani, o întâmplare care la noi poate părea wow, dar în Statele Unite este o chestiune care este extrem de uzuală. O mare parte din oamenii politici din SUA au trecut prin întâmplări de genul ăsta în tinerețe, în studenție. Evident, nu e un element lăudabil. E o contravenție, nu e o infracțiune. Dacă vă uitați pe biografia multor congresmani din SUA veți observa că mulți au recunoscut că în tinerețe au făcut și greșeli, au mai avut și păcate”, a declarat pentru MEDIAFAX, senatorul Daniel Fenechiu.

Și Rareș Bogdan a încercat să minimalizeze scandalul, la fel ca alți membri PNL precum Raluca Turcan sau Alina Gorghiu, el afirmând, la Antena 3, în emisiunea Cătălinei Porumbel, că nu știa despre gestul lui Florin Cîțu de a conduce sub influența băuturilor alcoolice și despre sentința primită. El a mai spus că și el, când era copil, ”aveam calitatea de a merge la olimpiade, dar, în același timp, ”calitatea” de a mă bate în curtea școlii”.

Și Mihai Tudose, fostul premier al României, a avut o reacție despre actualul premier al României care a condus băut acum 20 de ani.

“Aflăm azi că Wooow Cîțu e penal internațional. Asta înseamnă să ai ștofă!”

În afara liderilor PSD, ceilalți politicieni, din coaliția de guvernare, de la USR PLUS și de la UDMR, au evitat să comenteze pe marginea scandalului.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, cum se vede în coaliţia de guvernare acest eveniment, liderul UDMR Cseke Attila a răspuns: “Nu cred că este subiect de coaliţie acum 20 de ani cineva ce a făcut. Fiecare îşi asumă ceea ce a făcut. Cred că domnul prim-ministru şi-a asumat acest lucru şi a fost deschis şi sincer, din ceea ce am înţeles, la întrebarea presei”.

Premierul Florin Cîțu a admis miercuri că a făcut o greșeală, cu 20 de ani în urmă, în SUA, când a condus sub influența alcoolului, a stat 2 zile în arest și a plătit o amendă foarte mare. 

C. Dumitrescu