12.9 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 23:58

După laude, val de nemulțumiri. Pompierii români, în vizorul grecilor după ce presa elenă ar fi răstălmăcit declarația șefului de divizie

spot_img

După ce i-au ridicat în slăvi pe pompierii români pentru intervenţiilor salvatoare, grecii s-au sucit și nu-i mai privesc cu ochi buni. Şi asta după ce un site elen a scris că şeful diviziei de pompieri români susţine că incendiul devastator se putea lichida într-o singură zi. Colonelul Florin Pop dezminte însă o asemenea afirmaţie.

După ce site-ul militaire.gr i-a atribuit şefului pompierilor români afirmaţia că „focul putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut”, opinia publică din Grecia și-a arătat indignarea.

Miercuri, şeful diviziei de pompieri români a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte ca a spus asa ceva, notează presa elenă.

Colonelul Florin Pop și-a exprimat regretul pentru mesajele eronate publicate de militaire.gr, pe 10 august, subliniind că totul este o „minciună uriașă” care afectează buna cooperare și eforturile comune în lichidarea incendiilor.

Totul a plecat de la un interviu acordat respectivului site, numai că ceea ce a ajuns la opinia publică nu are nicio legătură cu declaraţiile făcute. Colonelul Florin Pop a precizat că pe durata interviului a fost însoţit şi de alţi colegi români, care pot confirma cele spuse.

În scrisoarea menţionată, ofiţerul român demontează rând pe rând capete de acuzare ce i-au fost aduse pe nedrept.

„Eu și colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în regiunea în care operam, sub coordonarea unui ofiţer grec, ar putea fi stinse într-o singură zi”, a menționat din start ofiţerul român. „Misiunea noastră este să reducem și să eliminăm incendiile forestiere, prevenirea lor neintrând în competenţa noastră”, se mai arată în scrisoarea semnată de Florin Pop.

                                                                                                               Adina Silav