12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 14:20

Playstation 4, noul mijloc de comunicare al teroriștilor

spot_img

VOIP, Facebook Messenger, Google Chat, WhatsApp par depășite. Noul dispozitiv de comunicare pentru teroriști este PlayStation 4. 

Conform techworm.net, citat de presa franceză, atentatele tragice asupra parizienilor au uimit prin ușurința cu care atacatori afiliați grupării Statului Islamic au putut lovi în inima Parisului la peste 4.000 de km depărtare de Siria, unde are baza această organizație.

Nu numai atacurile arată că teroriștii aveau arme și muniții avansate, ci și sprijinul logistic de nivel înalt pe care l-au primit. Pentru a coordona un astfel de efort terorist de masă este nevoie de un puternic dispozitiv de comunicare. Autoritățile din întreaga lume monitorizează comunicațiile ISIS 24 de ore din 24, timp de șapte zile pe săptămână. Din primele rapoarte, se pare că teroriștii IS au folosit una dintre cele mai populare console de jocuri din lume, Sony PlayStation 4.

În timp ce Franța și țările partenere caută complici ai teroriștilor care i-au asistat prin acordarea de sprijin logistic, un raid în apropiere de Bruxelles ar fi furnizat dovada că acesta ar fi inclus cel puțin o consolă PlayStation 4 (PS4).

Ministrul federal belgian al afacerilor interne, Jan Jambon, a declarat că PS4 este folosit de agenți ISIS pentru a comunica și a fost aleasă datorită faptului de notorietate că este greu de monitorizat, chiar mai dificil ca WhatsApp, susține oficialul.

Sistemele de voce bazate pe IP (protocoale internet) ale PlayStation sunt dificil de monitorizat comparativ cu formele tradiționale de comunicare, cum ar fi telefoanele mobile și computerele. Iar teroriștii își pot trimite mesaje unul altuia în cadrul jocurilor de pe PlayStation, fără a vorbi sau tasta vreun cuvânt. În schimb, nu este clar modul în care PS4 i-a ajutat de fapt pe teroriști la Paris în timpul nopții fatidice.

Autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat duminică unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete.