20.2 C
București
vineri, 18 iunie 2021 - 12:25

Comunicațiile între grupurile jihadiste s-au intensificat înainte de atacurile din Paris

spot_img

Autoritățile de la Paris au primit în urmă cu două săptămâni avertismente cu privire la intensificarea semnificativă a comunicațiilor între grupurile jihadiste din Orientul Mijlociu și posibili activiști din Franța, a declarat duminică unul dintre cei mai importanți experți israelieni în sfera serviciilor secrete, informează EFE.

“Comunicațiile aveau ca destinație mai multe orașe din Franța”, susține ziaristul Ronen Bergman, de la cotidianul israelian Yediot Aharonot, care citează înalte surse din serviciile de informații israeliene și occidentale.

În acest sens, “au fost luate mai ales măsuri defensive, precum întărirea pazei în jurul delegațiilor străine la Paris”, dar nicio măsură în încercarea de a-i intercepta pe autorii atentatelor de vineri seară din Paris, în care și-au pierdut viața 129 de persoane și peste 350 au fost rănite.

Într-un articol intitulat “Fiasco al serviciilor de informații”, Bergman, autor al mai multor cărți despre acest domeniu, a scris că “deocamdată este imposibil să se știe dacă avertismentele primite de Franța aveau de-a face în mod special cu acest atac, însă este clar că a fost vorba de un fiasco fără precedent” al serviciilor de informații franceze.

Un înalt consilier american din FBI a declarat ziaristului israelian că, printre sugestiile pe care SUA și Israelul le-au făcut Franței, se numără achiziția de echipament electronic performant pentru supravegherea rețelelor sociale și interceptarea mesajelor cu origini și conținut diverse. “Dar nu s-a întâmplat nimic”, scrie Bergman, care atribuie eșecul serviciilor de informații franceze în detectarea autorilor atentatelor de la Paris refuzului acestora de “a face schimb de informații”.

“Francezii s-au dovedit foarte reticenți la tot ce are de-a face cu schimbul de informații”, a explicat Bergman, în condițiile în care de ani buni toți experții în domeniu consideră schimburile de informații între agențiile specializate ca fiind de neevitat în lupta împotriva terorismului jihadist. O colaborare de acest tip, scrie Bergman, ar ajuta la elaborarea unor liste de suspecți și ar împiedica trecerea multor jihadiști dintr-o țară în alta sau intrarea în spațiul european.

Pe de altă parte, postul de televiziune Channel Two din Israel a transmis că serviciile de informații israeliene ajută Franța să ancheteze atentatele de vineri seară din Paris. La câteva ore după atacuri, Israelul a oferit informații Franței în legătură cu câțiva dintre militanții care au susținut că au comis atacul.

Channel Two a transmis că serviciile de informații israeliene au văzut “o legătură operațională clară” între atentatele din capitala Franței, atentatele sinucigașe de joi din Beirut și prăbușirea unui avion al unei companii ruse deasupra deșertului Sinai din Egipt.

Serviciile de spionaj israeliene monitorizează situația din Siria și Irak — unde insurgenți ai Statului Islamic au cucerit teritorii importante — ceea ce ar putea oferi informații despre organizarea atacurilor din Paris, a transmis postul de radio al armatei israeliene.