22.4 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 15:02

O boală virală rară a fost confirmată în SUA. Ce este virusul „monkeypox”

spot_img

SUA a raportat primul caz de transmitere la om a virsului „monkeypox”, după aproape 20 de ani de la identificarea sa, la un cetățean american care s-a întors din Nigeria. „Monkeypox” este un virus înrudit cu variola și a fost descoperit pentru prima dată în 2003, în SUA.  

Pacientul este în prezent internat într-un spital din Dallas. Acesta a zburat din Lagos, Nigeria, pe data 8 iulie, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

Monkeypox este o boală virală rară care apare mai ales în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest, potrivit Oragnizației Mondiale a Sănătății. Virusul este prezent la animale ca primate și rozătoare, dar uneori poate „sări” de la animale la oameni, adaugă OMS.

Virusul se răspândește de la o persoană la alta în principal prin expunerea la stropi respiratorii și poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului

În plus, infecția poate fi transmisă și atunci când o persoană are contact cu leziuni infectate sau fluide corporale; indirect, o persoană poate prinde varicela de la contactul cu îmbrăcăminte sau lenjerie de pat contaminate.

Acesta este primul caz de infecție a unei persoane cu virusul monkeypox în Statele Unite după 2003, când virusul a provocat un focar semnificativ după ce s-a răspândit de la e la rozătoarele africane importate, la animale de companie.