16.9 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 22:06

Noi proteste în București și în marile orașe

spot_img

Manifestanţii din Piaţa Universităţii care s-au adunat, joi seară, începând cu ora 18.00, au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, iar numărul acestora creşte.

Protestatarii au început să se adune, pentru a treia seară la rând, în centrul Capitalei, manifestații fiind anunţate şi în alte oraşe ale ţării.

Manifestanţii strigă ”Corupţia ucide!”, ”Parlament penal, marş la tribunal!”, “Să vă fie frică, poporul se ridică!”, “Plecați! Plecați! Și nu mai candidați”, iar unii dintre ai agită steaguri tricolore și poartă pancarte pe care scrie: “Partidele parlamentare, forma modernă de organizare a mafiei”.

Pe pagina de Facebook a evenimentului, “Tăcerea ucide! Vino în stradă!” și-au anunțat prezența peste 16.000 de oameni, dar este de așteptat ca numărul celor din strada să fie mai mare.

“O tragedie s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepasarea si abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook.

Marţi seară, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor din clubul Colectiv, aproximativ 25.000 de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Mesajul de pe Facebook pentru chemarea oamenilor în stradă era: “Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători” şi “Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!”.

În urma protestelor, miercuri dimineaţă, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul. El a precizat că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă şi adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Apoi, şi primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunţa că demisionează, spunând că-şi asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.

În acest context, bucureştenii au ieşit din nou în stradă, miercuri, în Piaţa Universităţii, în număr şi mai mare – 30.000 -, ei manifestând împotriva corupţiei din sistem şi cerând dreptate şi alţi lideri politici.

Manifestări similare au fost organizate în mai multe oraşe din ţară, la acestea participând, în total, câteva zeci de mii de oameni.