10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 14:32

Munca peste program creşte riscul bolilor cardiovasculare

spot_img

Cercetătorii americani au analizat datele pe un eşantion de 1900 de persoane pe termen lung, aceştia descoperind că orele lungi petrecute la birou ar putea creşte riscul de apariţie a evenimentelor asociate cu bolile cardiovasculare, anunţă CSID.

Specialiştii au ajuns la concluzia că 43% dintre persoanele supuse analizei au fost diagnosticate cu probleme asociate bolilor cardiovasculare precum angina pectorală (durere în piept), boală arterială coronariană, infarct miocardic, atacuri de cord sau hipertensiune arterială.

Printre angajaţii care lucrează opt ore, riscul a crescut cu 1% pentru fiecare oră lucrată în plus pe săptămână timp de 10 ani sau mai mult.

Totodată, pentru indivizii care lucrează 46 de ore pe săptămână, orele suplimentare de muncă cresc riscul bolilor cardiovasculare şi mai mult. Comparativ cu persoanele care lucrează 45 de ore pe săptămână timp de 10 ani sau mai mult, riscul unei boli cardiovasculare creşte cu 16% printre cei care lucrează 55 de ore pe săptămână şi este cu 35% mai mare pentru persoanele care lucrează 60 de ore pe săptămână, sustine CSID.

Observaţiile cercetătorilor nu se aplică şi la angajaţii part-time, potrivit studiului publicat în Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Cercetătorii nu au demonstrat, însă, că ar exista o relaţie de tip cauză şi efect între orele lungi la biroul şi riscul crescut de boli cardiovasculare.

,,Studiul oferă informaţii specifice referitoare la orele lungi de lucru şi un risc crescut de boli cardiovasculare, o bază pentru eforturile de prevenţie ale acestor afecţiuni care ar trebui să se concentreze pe modul în care este înţeles programul de lucru”, atrage atenţia autorul studiului, Sadie Conway, de la Centrul de Ştiinţă a Sănătăţii aparţinând Universităţii din Texas.

 

Octavian Cătuşanu